САЩ предприемат дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ предприемат дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин - картинка 1

Китай: И без това не сме канили никакви американски политици

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г., заяви днес говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от БТА.

Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители на Зимните олимпийски игри.

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка заради нарушаването на правата на човека в Китай. Пекин е обвиняван за извършването на репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, предимно уйгурите, в северозападната провинция Синцзян.

Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки отбеляза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за Олимпиадата.

Китай обеща по-рано "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на игрите.

Когато Америка обяви намеренията си, китайското посолство във Вашингтон определи бойкота за "показен" акт и "политическа манипулация", които няма да се отразят на успешното й провеждане, предаде Ройтерс.

"И без това не сме канили никакви американски политици, поради което "дипломатическият бойкот" няма никаква стойност", посочи говорителят на китайското посолство Лю Пънюй в имейл в отговор на запитване по темата.

"Подобен показен акт е просто една политическа манипулация и сериозно изопачаване на духа на Олимпийската харта. Всъщност никой не го интересува, дали тези хора ще пристигнат или не, и това няма да се отрази по никакъв начин на успешното провеждане на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г.", допълни говорителят.

Властите на Канада също обмислят да наложат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин, съобщи говорителката на канадското външно министерство Кристел Шартран, цитирана от ТАСС.

"Уведомиха ни за решението на САЩ. Продължаваме да обсъждаме този въпрос с нашите партньори и съюзници", каза тя и добави: "Канада продължава да бъде дълбоко обезпокоена от тревожните съобщения за нарушаване на правата на човека в Китай".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове