САЩ призоваха Турция да не превръща "Света София" в джамия

САЩ призоваха Турция да не превръща "Света София" в джамия - картинка 1

Анкара прие изявлениего на Майк Помпео "с изумление"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика "Света София" в Истанбул, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Приканваме турските власти все така да запазят "Света София" като музей, като илюстрация на ангажимента им да уважават културните традиции и богатата история, които са оформили турската република, и да гарантират, че "Света София", ще остане отворена за всички", заяви Помпео.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който улесни подема на религиозния консерватизъм откакто дойде на власт, заяви, че превръщането на "Света София" в музей е било "много голяма грешка".

 

Древната базилика от 6-и век, където са били коронясвани византийските императори, е била превърната в джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

"САЩ смятат, че всяка промяна на статута на "Света София" би ограничила наследството на тази забележителна сграда", каза Помпео.

урция приема тези изявления с изумление", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

"Всеки е свободен да изразява мнение. За сметка на това никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон", добави той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове