САЩ разширяват санкциите срещу "Турски поток"

САЩ разширяват санкциите срещу "Турски поток" - картинка 1

Компаниите могат да избегнат заплахата, ако до месец напуснат проекта

Държавният департамент на САЩ разширява обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с "Турски поток" и "Северен поток 2", като им дава срок от един месец да излязат от проектите, съобщава "Дневник". Това е поредна мярка на Вашингтон срещу двата руски проекта, след като през лятото американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че департаментът предприема стъпки, които могат да доведат до санкции за инвеститорите в двата руски тръбопровода до Европа - "Турски поток" и "Северен поток 2".

Сега на американски наказателни мерки вече подлежат не само непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, но и тези, които предоставят различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения. От 20 октомври започва да тече 30-дневен срок за т.нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност от тези компании, което ще ги освободи и от заплахата от санкции.

Последно - преди близо месец помощник държавният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към департамента на САЩ Франсис Фанън заяви, че наречения от премиера Бойко Борисов "Балкански поток" всъщност е продължение на "Турски поток" и обслужва изцяло интересите на Русия. Към онзи момент категорично решение за налагане на санкции върху газопровода през България нямаше. 

Сега Вашингтон разяснява обхвата на Закона за защита енергийната сигурност на Европа (PEESA) - от информацията се разбира, че вече става дума за, но не и единствено, дейности като монтиране на допълнително оборудване и модернизация на корабите за "Турски поток" и "Северен поток 2", както и за предоставянето на финансиране за такива работи.

Разходите по отсечката на "Турски поток" у нас са в размер на 3 млрд. лв. и са за сметка на българските данъкоплатци. За последните две години България е платила по проекта около 800 млн. лв. В същото време официални документи показват, че зад "Турски поток" през България всъщност стои Русия, която на практика е "превзела" саудитския консорциум Arkad и е наела свързани с "Газпром" подизпълнители.

Новият обхват на PEESA няма да засяга услуги за безопасността на корабите и на екипажите им, както и поддръжката им за избягване на аварии с екощети. Това важи и за продълженията на двата газопровода. Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ ще използват пълния набор от пълномощия за санкции, за да прекратят строителството на тези газопроводи и техните възможни продължения, се казва в съобщението.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове