САЩ санкционираха съдията, пуснал шефа на "Русофили" в Москва

САЩ санкционираха съдията, пуснал шефа на "Русофили" в Москва - картинка 1

Помпео можеше да огласи името конфинедциално, но избра публично оповестяване

Първият български служител, санкциониран от САЩ за участие в сериозна корупция, е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, съобщи Държавният департамент.

Това е съдията, който пусна да отиде в Москва за получаване на награда от президента Владимир Путин обвиненият в шпионаж лидер на Движение "Русофили" Николай Малинов.

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в съобщението.

То идва от държавния секретар Майк Помпео по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. С него държавният секретар е задължен при солидни доказателства да оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, и да им забрани - както и на техните преки роднини - да влизат на американска територия.

Помпео можеше да огласи името конфинедциално, но избра публично оповестяване. То включва и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", се казва в заключение на съобщението.

То е публикувано на страницата на посолството на САЩ в София във "Фейсбук" и разпространено до медиите.

На 10 септември 2019 г. на Малинов бе забранено да напуска страната. Но на 4 ноември главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че съдия Андон Миталов е позволил той да отиде на връчване на правителствена награда в Русия за периода 1-5 ноември без да бъде поискано становище от прокуратурата. Съдията се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не било поискано от защитата, посочи тогава Цацаров. Главният прокурор изпрати сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет и главния съдебен инспектор Теодора Точкова с искане да се провери движението по делото и да се установи защо специализираният съд е позволил на Малинов да напусне България.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове