САЩ санкционираха турски министри и спряха предаването на вече купени F-35

САЩ санкционираха турски министри и спряха предаването на вече купени F-35 - картинка 1

Външно министерство на Турция заяви, че това са "враждебни действия" и че "незабавно, още същия ден" ще последват ответни

САЩ наложиха санкции на двама турски министри заради държането 21 месеца в затвор на американски пастор, когото Вашингтон смята за невинен, а Анкара - за подпомагащ тероризма. Освен това Сенатът на САЩ прие новия бюджет за отбрана, в който е записано, че се блокира предаването на турската армия на купените модерни бойни самолети F-35, докато Пентагонът не представи доклад, доказващ, че поръчаната от Турция на Русия зенитна система С-400 няма да застраши НАТО с интегрирането си в мрежите на алианса.

След новината външното министерство на Турция заяви, че това са враждебни действия" и че "незабавно, още същия ден" ще последват ответни действия. Не бе посочено какви ще са контрамерките, но при реципрочен отговор би трябвало да бъдат санкционирани министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс и министърът на вътрешните работи Раян Зинки.

Това се случва, докато в Анкара е на посещение началникът на европейското командване на американската армия ген. Къртис Майкъл Скапароти. Предстоят му още срещи с висши политически и военни в ключовия натовски партньор, както и посещение при американските части във военновъздушната база край Инджирлик и реч на церемония в Измир.

Санкционираните са министърите на правосъдието Абдулах Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според САЩ и двамата са пряко свързани с арестуването на пастор Андрю Брънсън, който миналата седмица бе прехвърлен към по-лекия режим на домашен арест.

Сара Сандърс, говорителка на Белия дом, заяви пред репортери, че "не виждаме доказателства пастор Брънсън да е сторил каквото и да е нередно и вярваме, че той е жертва на нечестно и неоправдано задържане от правителството на Турция".

Пасторът, живеещ в страната от 20 години, е обвинен, че помага на симпатизанти на Фехтулах Гюлен и че подкрепя терористичната кюрдска организация ПКК. Той отхвърля обвиненията, които го застрашават с до 35 години затвор.

Президентът Доналд Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео смятаха, че с активността си и разговорите с турски лидери са уредили спора за пастора. Когато се разбра, че Анкара не отстъпва, е започнало засилване на натиска, коментира "Ройтерс".

Санкциите обикновено включват забрана за влизане в САЩ и замразяване на активи. Гюл каза, че "нямам и един цент в САЩ" и че "изобщо не си мечтае да напуска родината си".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове