САЩ: Шест месеца са достатъчни за решаване на проблемите между България и Македония

САЩ: Шест месеца са достатъчни за решаване на проблемите между България и Македония - картинка 1

Държавният департамент разговаря директно с Франция за евроинтеграцията на западната ни съседка

Шест месеца са достатъчни за решаване на проблемите между България и Северна Македония, заяви пред "Гласът на Америка" представителят на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде решен от Европа. Ние обаче силно подкрепяме кандидатурата на Северна Македония за ЕС, смятаме, че страната свърши огромна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически е европейска държава. Затова искаме процесът на присъединяване да започне възможно най-скоро, каза Ескобар.

Представителят на Държавния департамент е разговарял с Франция за преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. От 1 януари Франция пое шестмесечното председателство на Съвета на ЕС.

Вярваме, че членството в ЕС за всички държави от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас, заяви Габриел Ескобар. 

САЩ остават на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделяни в процеса на присъединяване към ЕС.

Пред "Гласът на Америка" Габриел Ескобар съобщи също така, че "посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпросите, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове