САЩ ще доставя газ за Европа

САЩ ще доставя газ за Европа - картинка 1

Това ще раздвижи пазара, според експертите

САЩ започват доставки на газ за Европа. Първият танкер с втечнен природен газ вече е тръгнал от Луизиана към Португалия, съобщи Wall Street Journal, цитиран от „OffNews”.

Очаква се танкерът да пристигне в края на април.

Американският газ може сериозно да раздвижи европейския пазар, на който до момента доминира Русия. Това ще постави началото на ценова война между американския и руския газ, коментира експертът Тиери Брос пред изданието.

САЩ започнаха да изнасят газ през февруари, когато компанията Cheniere Energy осъществи първите доставки до Бразилия. След това компанията е подписала дългосрочни договори с редица европейски страни.

Очаква се Европа да стане значителен пазар за американския газ, допълва изданието. В момента Русия доставя около една трета от газа в Европа. Големи доставчици са също Норвегия, Алжир и Ближният изток.

По предварителни оценки американският газ ще се продава и по-евтино от руския – 4,3 долара за милион британски термални единици за американския газ срещу 5,8 долара за милион британски термални единици на руския.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове