САЩ ще изпратят боен кораб в Черно море заради Русия и Украйна

САЩ ще изпратят боен кораб в Черно море заради Русия и Украйна - картинка 1

Корабът би могъл да остане в морето не повече от 21 дни

Съединените щати се приготвят да изпратят боен кораб в Черно море заради напрежението, което се повиши след инцидента в Керченския проток. Това съобщи телевизия Си Ен ЕН, като цитира собствени източници.

Американската армия е поискала да от Държавния департамент да уведоми Турция, че е възможно такъв кораб да бъде изпратен в Черно море. Тази стъпка е задължителна съгласно конвенцията от Монтрьо, подписана преди повече от 80 г., и предполага, че Анкара трябва да бъде известена поне 15 дни преди плавателният съд да премине.

Корабът би могъл да остане в морето не повече от 21 дни.

Междувременно руското министерство на отбраната, публикувало кадри от за пръв път представено през март лазерно оръжие, обяви и че силите на страната в източната част на анексирания Кримски полуостров са започнали учения с ракетните си комплекси "Панцир".

От руското външно министерство пък дойдоха твърдения, че украинските власти се готвят за офанзива в Източна Украйна, като се възползват от обявеното военно положение.

Си Ен Ен отбелязва още, че вчера американският флот е изпратил разрушителя "Маккембъл" в оспорвани води в Японско море - ход, който също се очаква да разгневи Русия. Военноморските сили на САЩ говорят за "операция за свобода на корабоплаването" - според тях териториалните претенции на Москва са за райони, които са далеч отвъд 12-милната зона около руския бряг.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове