САЩ: Ще продължим да нанасяме удари върху талибаните

САЩ: Ще продължим да нанасяме удари върху талибаните - картинка 1

Америка ще помага на афганистанските сили да удържат настъплението на екстремистите

Съединените щати ще продължат да нанасят въздушни удари в Афганистан в помощ на силите за сигурност на страната, заяви вчера на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Наблюдаваме активността на талибаните в страната, състоянието на сигурността продължава да буди безпокойство", заяви Кърби. "Ние разполагаме с пълномощия и възможности (...) да помогнем на афганистанските въоръжени сили чрез въздушни удари. Признаваме, че нанасяме и ще продължим да нанасяме въздушни удари в тяхна подкрепа", добави говорителят на Пентагона.

Кърби уточни, че характерът на намесата на Вашингтон в ислямската република коренно ще се промени след приключването на изтеглянето на американстите войници и че целта на помощните действия ще бъде да се спре настъплението на талибаните.

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да приключи операцията в Афганстан, станала най-продължителната задгранична военна кампания в американската история.

На този фон в ислямската република се наблюдава влошаване на ситуацията в областта на сигурността, тъй като талибаните засилват настъпленията си в много райони на страната.

Представители на движението "Талибан" твърдят, че бунтовниците са успели да установят контрол върху 85 процента от територията на Афганистан, включително в райони по границите с пет държави: Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове