САЩ, Великобритания и Австралия договориха военно сътрудничество, което разгневи Китай

САЩ, Великобритания и Австралия договориха военно сътрудничество, което разгневи Китай - картинка 1

Сключеното споразумение означава също, че евентуалната сделка за доставка на подводници за Австралия от страна на Франция на стойност 40 млрд. долара ще бъде отменена

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха подписването на пакт в сферата на отбраната, който ще се фокусира в региона на Тихия и Индийския океан, съобщиха световните медии. Договорът ще включва обмен на военни технологии и ще позволи на австралийския флот да започне да изгражда атомни подводници.

Пактът, който ще носи името АУКУС, ще позволи сътрудничество и по отношение на изкуствения интелект, киберзащита и подобрения в отделните флотове.

По време на церемонията по обявяването на пакта нито един от лидерите на страните – Джо Байдън, Борис Джонсън и Скот Морисън не спомена изрично, че той цели противопоставяне срещу Китай. Трите държави обаче са в обтегнати отношения с Пекин по редица въпроси като човешките права, търговията, кибератаките и статута на Хонконг. Китай продължава и военния си натиск срещу Тайван в оспорваните води на Южнокитайско море.

Очаквано Китай реагира остро на новината за новия пакт за отбрана. Посолството на страната във Вашингтон излезе с позиция, че трите държави не би трябвало да формират организации, „които нарушават интересите на трети страни“.

„Те трябва да се откажат от идеологическите предразсъдъци и манталитета, останал от Студената война“, се казва още в позицията.

Сключеното споразумение означава също, че евентуалната сделка за доставка на подводници за Австралия от страна на Франция на стойност 40 млрд. долара ще бъде отменена.

В средата на юни по време на срещата на върха на НАТО Китай беше определен като новата заплаха по отношение на сигурността за страните от алианса.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове