САЩ за България 2022: Безнаказаност и корупция, има проблеми със свободата на медиите

САЩ за България 2022: Безнаказаност и корупция, има проблеми със свободата на медиите - картинка 1

Докладът на Държавния департамент дава като пример за незаконен арест този на Борисов и Горанов, когото САЩ включи в списъка "Матнитски"

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за 2022 г. за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и погазване на човешките права са „недостатъчни.“

В доклада се казва, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността.

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са „жестоко“ отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още произволни арести, „сериозни проблеми“ с независимостта на съдебната система, „сериозно“ ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество.

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа, когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков, припомня БНР. Преди седмици финансовото министерство на САЩ включи Горанов в санкционния списък по закона "Магнитски".

По въпроса за медийната свобода заключението е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн.“ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане", редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

Източник: OffNews

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове