САЩ заплашиха Русия с последствия, ако се случи нещо на Навални

САЩ заплашиха Русия с последствия, ако се случи нещо на Навални - картинка 1

ЕС настоя руският опозиционер веднага да получи достъп до медицинска помощ

САЩ предупреждава, че ще има последствия за Русия, ако Алексей Навални умре в колонията, заяви съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан в ефира на CNN.

Според него американската страна "е информирала руските власти, че те носят отговорност за всичко, което се случва с Навални в ареста, и те ще носят отговорност пред международната общност". "По отношение на конкретни мерки, които бихме могли да предприемем, обмисляме много различни начини да ги накараме да си платят, на този етап няма да говоря публично за това, но казахме, че ще има последствия, ако Навални умре", добави съветникът на американският президент.

Както отбеляза Съливан, Вашингтон е стигнал до заключението, че е по-добре този въпрос да се обсъжда с Москва "директно по дипломатически канали", вместо "да се правят публични изявления.

 

Предупрежденията, че руският опозиционер Алексей Навални е на крачка от смъртта, не въздействаха обаче на руските власти. След два часа чакане пред портите на колонията, където е затворен Навални, екип от четирима лекари и терапевти отново не бе допуснат да го прегледа, стана ясно от видео, разпространено от тях в социалните мрежи.

Навални е в Изправителна колония-2 в град Покров на около 100 км източно от Москва. Той има нужда от спешна операция заради прищипване на нерв. Състоянието му допълнително се влошава и от гладната стачка, която започна на 31 март. Опозиционерът бе задържан през февруари и излежава присъда от две години и половина по старо дело.

"Сърцето на Навални може да спре всеки момент", предупредиха вчера лекари и поискаха веднага да получат достъп до него, както и той да бъде преместен в интензивно отделение. Гласовете в негова подкрепа от цял свят се увеличават. Оня ден над 70 световноизвестни актьори, писатели, режисьори и музиканти, журналисти и историци изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин с призив да гарантира правата на Навални. Вчера американският президент Джо Байдън определи ситуацията с руския опозиционер като "страшно несправедлива и неприемлива".

Днес Съветът на ЕС излезе с декларация по адрес на Русия.

"ЕС е дълбоко загрижен по повод съобщенията за влошаващото се здраве на Алексей Навални. Призоваваме руските власти да осигурят незабавен достъп на доверени лекари до него. Ще ги държим отговорни за безопасността на Навални", се казва в декларацията. От Брюксел посочват, че утре темата с Навална ще бъде обсъждана на среща на външните министри на съюза.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове