Сателитите могат да четат мисли? Добре дошли в бъдещето!

Сателитите могат да четат мисли? Добре дошли в бъдещето! - картинка 1

Няма място на земята където да се скриете

Това не трябва да идва като изненада ако се погледне през призмата на огромните усилия хвърлени в сателитната технология от времето на съветския сателит „Спутник” изстрелян през 1957 г. и причинил паника в САЩ.

Шпионски сателит може да следи всяко движение на човек, дори когато „мишената” е на закрито или дълбоко във вътрешността на сграда или пък пътува с голяма скорост на магистралата с кола при всякакво време.

Няма място на земята където да се скриете.

Запознати с сателитната технология смятат, че са нужни са само 3 сателита, които да покрият света с висок капацитет за засичане. Освен следенето на всяко едно действие на човек и предаването на данните на компютър на Земята, сателитите включват следенето на разговори, манипулиране на електронни инструменти и физическо елиминиране на обекти.

Колкото и невероятни и тайни да са възможностите на сателитите тази технология дава доста сведения в нашето ежедневие. Сателитният бизнес е спечелил 26 милиарда долара през 1998 г. Можем да гледаме трансконтинентални телевизионни предавания „чрез сателит”, да провеждаме телефонни разговори на далечни разстояния препредавани чрез сателит, да бъдем информирани за облаците и времето и да намираме географските посоки чрез помощта на сателити и GPS (Глобална Позиционна Система), дори да управляват дронове.

Но зад фасадата на полезната сателитна технология се крие кутията на Пандора на подмолната технология.

Шпионските сателити в противовес на сателитите за цивилни цели нямат почти никаква цивилна употреба освен може би да следят врага или разни криминални групи.

По време на войната във Виетнам са били използвани инфрачервени сензори, които да засичат индивидуални вражески войници, които вървят по земята.

Разглеждайки тези факти можем да определим 1970 г. като приблизителна дата за започване на сателитното наблюдение и края на възможността за уединение и анонимност.

Това можеха сателитите през 1970 г. Помислете какво могат днес...

Правителствената агенция която най-сериозно е замесена в технологиите за сателитно наблюдение е ARPA (Advanced Research Projects Agency) – Агенция за Изследване на Напредничави Проекти – подразделение на Пентагона. НАСА се занимава с цивилните сателити, но няма ясна разграничителна линия между цивилни и военни сателити.

Шпионските сателити вече били действащи и нарушаващи правата на хората за уединение,

когато президента Роналд Рейгън предложил неговата „Стратегическа Отбранителна Инициатива” или „Звездни Войни” в началото на 80-те години, дълго след като Ракетната Кубинска Криза от 1962 г. демонстрирала военната полза от сателитите.

Програмата „Звездни Войни” е трябвало да сложи щит на САЩ от ядрени ракети, но свалянето на ракети със сателитни лазери се оказало неприложимо и много учени и политици критикували масивната програма. Въпреки това „Звездни Войни” дала огромно ускорение на следящата технология и това което се нарича технология „черна чанта”, като четене на мисли и лазери, които могат да убият някой дори да е вътре в сграда.

Било е заложено от самото начало с тази технология да се злоупотребява и нито една група не се бори тази нова и ужасяваща технология да стане предмет на демократичен контрол. 

Защо някой би искал да следи друг през сателит може да изглежда неясно от начало, но за да отговорите на този въпрос трябва да осъзнаете, че само елита има достъп до сателитните ресурси.

Само богати и с власт хора могат дори да си помислят да сложат някой под сателитно наблюдение докато средната или работещата класа няма да знае дори откъде да започне. Въпреки че достъпът до сателитно наблюдение е главно функция на богатството и властта, не трябва да заключваме че само хората без власт попадат под наблюдение. Може би тези които попадат са главно без власт, но богатите и известни хора са по-интересни цели, така че въпреки властта си да отстояват изключителното нарушаване на тяхното уединение, някои от тях стават жертва на сателитното наблюдение.

Нито едно твърдение за сателитно следене не бива да се отхвърля априори.

Трудно е да се изчисли каква част от населението на земята се следи чрез сателити, но ако има 200 работещи наблюдателни сателити и ако всеки сателит може да следи 20 човешки цели поне 4 000 души могат да бъдат под сателитно наблюдение.

Едно общество хванато в клещите на „националната сигурност” задължително се държи на тъмно относно тези неща. Но е очевидно че ако един сателит може да следи едновременно 40 или 80 човека, тогава броя на потенциалните жертви на сателитното следене ще стане двоен или четворен.

Вероятно най-зловещия аспект на сателитното следене е и най-зашеметяващото. Това е четенето на мисли се случва чрез  дешифриране на данните от електроенцефалографите.

Електроенцефалограмите са груби сензори за невралната активност на човешкия мозък и оперират на базата електрически ток в кожата. Магнитоенцефалографите от тогава са се развили като използват, високочувствителни електромагнитни сензори. Те директно могат да картографират мозъчната неврална активност дори през костите на черепа.

Отзвука на видимите части на мозъка са били картографирани от Кауфман и други в университета Вандербилт.

Работа вече може би се върши относно картографирането на невралната активност на други части от човешкия мозък чрез използването на магнитноенцефалографски техники. Невралната електромагнетична активност на човешкия мозък вероятно ще бъде напълно картографирана до 10 години и компютрите напълно реално ще могат да се програмират да дешифрират електромагнитните нервни сигнали.

Звучи зловещо нали? Добре дошли в близкото бъдеще…

google street view
Това знаем всички, че сателитите могат днес
Снимка: google street view

 

/29

Коментари 1

  • #1
    ЕМИЛ ЗАХАРИЕВ -

    АМИ ТЕ ТОВА Е СТРИНО ПЕНО?!?

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове