/ОБНОВЕНА/ Саудитска Арабия с план за откъсване от петролната зависимост

/ОБНОВЕНА/ Саудитска Арабия с план за откъсване от петролната зависимост - картинка 1

До 20 години икономиката ни ще изглежда различно, казва принц Мохамед бин Салман

Не се вълнувам от цената на петрола, защото, ако се повиши, ще има повече средства за инвестиции извън петролния сектор, ако паднат – ще разширим присъствието си на азиатския пазар. "Не ме интересува дали ще е 30 или 70 долара, всичките са еднакви за нас. Това не е моята битка."

Това заявява пред екип на Bloomberg саудитският принц Мохамед бин Салман, ръководещ икономическата политика на кралството, цитиран от в. Капитал.

В обширен репортаж, основан на повече от 8 часа разговори с принца, агенцията разказва, че той иска до 20 години Саудитска Арабия да се откъсне от почти пълната си зависимост от добива и износа на петрол.

Новата визия
 
В понеделник се очаква официалното представяне в Рияд на амбициозен план "Визия за кралство Саудитска Арабия", включващ създаване на най-големия суверенен инвестиционен фонд в света в размер на 2 трилиона долара. Част от него вероятно ще бъде приватизирането през IPO на не повече от 5% дял в националната петролна компания Aramco. Средствата ще отиват за инвестиции в сектори, различни от петролния.
Почти 90% от приходите в бюджета на кралството зависят от петрола, от този сектор идват почти всички пари от износ, тук се създават и над 50% от БВП.
 
Според Bloomberg плановете за тази огромна структурна промяна се подготвят от поне 2 години и са били подкрепени от предишния крал Абдула, чичо на принц Мохамед бин Салман. Новият крал Салман направи 31-годишния си син втори в линията на наследяването на трона, както и министър на отбраната, и му повери контрола над петролния монопол и националния инвестиционен фонд.
 
Агенцията казва, че на практика това е най-влиятелният човек в кралството, работи по 16 часа на ден и понякога се сравнява по амбициозност със Стив Джобс. Лондонският Financial Times написа във вторник, че именно принц Мохамед е човекът, който стои зад провала на срещата за замразяване добивите на петрол в Доха.
 
Топенето на резервите
 
Съветникът му Мохамед ал Шейх споделя, че през пролетта на 2015 г. установили, че саудитските валутни резерви се изразходват с такова темпо, че кралството "би се разорило напълно" за 2 години. Тогава всеки месец резервите са намалявали с по 30 млрд. долара и за да избегне крах, принц Мохамед съкратил разходите в бюджета с 25%, наложил строг контрол над тях и решил да се подготвя взимането на кредити и въвеждането на данъци като ДДС и такси, включително върху газираните напитки. Плановете му са до 2020 г. да има 100 млрд. долара годишни приходи от сектори, различни от петролния.

По данни на централната банка на Саудитска Арабия от август 2014 г. до октомври 2015 г. валутните резерви са намалели от 740 на 654.5 млрд. долара. Bloomberg изчислява, че в края на миналата година те вече са били на ниво 627.7 млрд. долара. Министерството на финансите е планирало бюджетен дефицит от 87 млрд. долара за 2016 г., което е намаление спрямо 98 млрд. от миналата година, но пак остава над 10% от БВП. Bloomberg твърди, че бюджетният дефицит през 2015 г. е бил два пъти по-голям – от порядъка на 200 млрд. долара.


По оценка на съветника Ал Шейх в годините на петролния бум 2010 - 2014 г. всяка година неефективно са изразходвани 80-100 млрд. долара, включително защото са били силно съкратени или напълно премахнати изискванията договори над определена сума да бъдат разписвани лично от краля.

Младият принц е възприеман и като знак за промените, очаквани от саудитците на възраст до 25 години, които са половината от 21-милионното население, а безработицата сред тях е 30%. Без структурни реформи икономиката, в която държавата е основен работодател, просто няма откъде да намери нужните работни места.
 
Саудитското правителство прие днес план за приоритетните реформи през идните 15 години, които могат да се окажат период на важни икономически промени за богатата на петрол държава, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Крал Салман обяви правителствената подкрепа за плана "Визия 2030" в кратко телевизионно съобщение, в което призова саудитците да работят заедно за успеха на плана.

Планът е пътна карта за нашето развитие и икономически цели, посочи той, допълвайки, че "част от него е свързано със Saudi Aramco, а това е много малка част".

Принцът представи планове за създаване на суверенен фонд на стойност 2 трилиона долара, който ще бъде управляван от съвет на директори, а не от Saudi Aramco. Приходите на фонда ще бъдат за развитие на саудитските градове. Той допълни, че икономическите цели на реформите са насочени към елиминиране на жилищните проблеми и безработицата, а също така да се гарантира, че субсидиите за вода и енергия отиват при най-нуждаещите си.

По думите му друг начин да се привлекат повече приходи, които не са свързани с петрола, е увеличаване на капацитета за военно производство на страната. През миналата година Саудитска Арабия бе трета по закупувано оръжие в света, като за целта е похарчила над 87 милиарда долара.

Принцът също така отбеляза, че кралството, което годишно посреща милиони поклонници мюсюлмани в свещените градове Мека и Медина, ще стане по-достъпно за други типове туристи, отговарящи на саудитските ценности.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове