Саудитска Арабия заплаши САЩ

Саудитска Арабия заплаши САЩ - картинка 1

Рияд планира да разпродаде активите си, които включват и държавни облигации на Щатите

Саудитска Арабия заплашва администрацията на президента на САЩ Барак Обама, че ще разпродаде американските си активи на стойност 750 милиарда долара.

Рияд се опитва да накара Обама да не допуска Конгресът на САЩ да одобри законопроект, който ще позволи саудитското правителство да бъде съдено в американски съдилища по обвинения в съпричастност към терористичните нападения от 11 септември 2001 година, съобщи снощи телевизия Си Ен Ен, цитирана от БТА.Според информация на телевизията представители на Пентагона и на Държавния департамент конфиденциално са се срещали с американски законодатели, като са ги предупредили за тежките икономически и финансови последици от подобен законопроект. 

Ако този документ бъде приет, това ще даде възможност за изземане на саудитски банкови сметки и други активи, намиращи се на територията на САЩ. По тази причина Рияд планира, ако се появи реална заплаха, просто да разпродаде активите си, които включват и държавни облигации на САЩ.

Администрацията на Обама е разбрала за тези намерения от външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр при посещението му миналия месец във Вашингтон.

 

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове