Саудитската "Аркад" трябва да построи "Турски поток" през България за 615 дни

Саудитската "Аркад" трябва да построи "Турски поток" през България за 615 дни - картинка 1

Борисов е оптимист и за проекта АЕЦ "Белене"

"Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписаха в сряда договор за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от границата с Турция до тази със Сърбия. Става дума за българския участък от т.нар. "Турски поток".

Договорът бе подписан в Министерския съвет в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, както и посланика на Саудитска арабия Месфер Бин Абдулрах, предаде БТА.

"По този начин оставаме на газовата карта", коментира Борисов и припомни, че той нарича проекта "Балкански поток".

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов посочи, че договорът е на стойност 1 млрд. и 102 млн. долара. Той трябва да бъде реализиран в срок от 615 календарни дни от датата на сключването му. Това ще позволи "Булгартрансгаз" да достави необходимите количества газ към Сърбия, нататък по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия, заяви той. Това означава, че доставките в пълен обем могат да започнат най-рано през 2021 г.

Търгът за трасето бе спечелен от саудитския консорциум "Аркад", който обаче бе декласиран и за победител бе посочен "Газово развитие и разширение България" (ГРРБ). Саудитците обжалваха това решение в Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе в тяхна полза. ГРРБ обаче обжалва това решение пред Върховния административен съд. Преди два дни стана ясно, че партньорът с руска връзка в ГРРБ – "Комплишмънт", която ще строи трасето на "Турски поток" в Сърбия, вече не подкрепя жалбата. Така договорът бе подписан с "Аркад".

Борисов коментира още, че е оптимист и за проекта АЕЦ "Белене".

"Виждам огромен шанс, ако параметрите и изпълнението са в рамките на договорените правила, да стане един много добър проект", каза той.

Денис Мантуров заяви, че от руска страна са подали заявка за строежа на АЕЦ "Белене". "Русия е готова да участва в този проект в международен консорциум. Смятам, че това е един оптимален вариант", каза Мантуров.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове