Сделка с терористи?

Сделка с терористи? - картинка 1

Карлос Чакала твърди, че Швейцария е договорила защита с Организацията за освобождение на Палестина

9/ Карлос Чакала, марксисткият партизанин, който се превърна в символ на Студената война против империализма, е разказал в интервю за швейцарски вестник, че се е придвижвал свободно през Швейцария през 1970 година в рамките на пакта за ненападение между правителството и Организацията на освобождение на Палестина, пише „Дейли мейл“ днес.

Чакала се чувствал толкова сигурен, когато отлетял за Цюрих, колкото на летището във Виена на път за съседна Австрия, когато извършил най-грандиозния атентат – отвличането на  министрите на петрола, присъствали на заседание в централата на ОПЕК във Виена през 1975 година. Това разказва самият Карлос на Neue Zuercher Zeitung в телефонно интервю от затвора във Франция.

Неговите коментари, публикувани в понеделник, почти със сигурност ще разпалят дебат за това дали швейцарските власти са се договорили тайно да си затварят очите за дейността на Организацията за освобождение на Палестина и дала ли е Швейцария дипломатическа подкрепа в замяна на предотвратяване на атаките срещу цели на своя територия.

Цитираното от „Дейли мейл“ издание заявява, че е осъществило контакт с 66-годишния венецуелец, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, чрез своя адвокат.

Рамирес излежава доживотна присъда във Франция за серия от атаки. През 1975 година заедно с петролните министри той отвлича общо 60 души и се твърди, че е получил за освобождаването му откуп между 20 и 50 млн. долара.

Чакала разказал в интервюто, че сред палестинските бунтовници е известно, че те няма да бъдат арестувани в Швейцария, при условие, че няма да се замесват в неприятности. „Разбира се, ние се придържаме към това“, обяснява той.

Той припомнил, че е виждал плакат за издирване със собствената си снимка в кабината на пазача, докато стоял на опашката за проверка на паспортите след полета в Цюрих от Бейрут на път за Виена, само за да премине с фалшив южноамерикански паспорт.

Рамирес „запечатал“ своята популярност, взимайки за заложници петролните министрите от ОПЕК  в името на свободата на Палестина при атака, в която трима души са убити и продължил да бъде наемник с протекцията на Съветския съюз.

През миналия месец Швейцария започна разследване дали бившият заместник министър председател, сега мъртъв, е влязъл в тайна сделка с ООП. Това твърдение се появи през тази година в книгата на швейцарския журналист Marcel Gyr, който е направил интервюто за Neue Zuercher Zeitung. Книгата „Швейцарски години на терор“ също повдига въпроса за разследването на атентата на самолета на Swissair през 1970 година, при който са убити 47 души и така и никой не беше обвинен.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове