Сделката между ОПЕК и Русия е новината на века

Замразяването на добивите и стабилизирането на цените на петрола е най-доброто решение за световната икономика, смятат анализатори

9/Споразумението за замразяване на добивите между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия не е новината на седмица, месеца или годината, а на столетието за петролния пазар. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев. По думите му дневните изменения от 5-10% при „черното злато“ вече са станали „стандарт“, като са водени основно от спекулативните залози на големите инвеститори и хедж фондовете.

 

Преди седмица най-големите световни производители на суров петрол Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да замразят производството на добивите от 11 януари 2016 година след разговори в Катар.

Тогава министърът на Катар Мохамед бен Салах ас-Сада посочи, че

 

евтиният петрол не е добра новина нито за страните-износителки, нито за световната икономика.

 

На световните пазари новината бе посрещната с разочарование, тъй като повечето експерти очакваха страните да се споразумеят за намаляване на добивите. Реакцията обаче все пак беше повишение на цените.

Преди споразумението прогнозите бяха за намаляване на цените до нива от 10 долара за барел. Причината е свръхпроизводството на черното злато, което надхвърля търсенето на световните пазари и натиска цените надолу. Според анализатори такива ниски цени на „черното злато“ са най-лошият сценарий за планетата.

“Това което звучи добре за шофьори, потребители на енергия и авиокомпании, би могло да се окаже доста скъпо за света.

 

Отслабва поривът към иновации в търсене на алтернативна енергия.

 

Евтината енергия в дългосрочна перспектива обрича човечеството на леност”, коментира преди време “Ди Велт”. Чисто икономически евтината суровина спъва инвестициите в алтернативна екологична енергия от слънце, вятър и вода. Затова според много анализатори енергията от въглища, нефт и газ трябва да поскъпне, заради високите нива на вредни емисии в атмосферата.

„Китай е най-големият фактор на петролния пазар като консуматор, защото расте. Развитите страни, грубо казано САЩ и Европа, консумират по-малко петрол през последните години. Мястото, където нараства потреблението, е Азия. Китай е най-важният фактор за психологическото отношение на инвеститорите към цената на петрола. Потокът от негативни новини от страната влияе на настроенията на пазарните участници, въпреки че Китай не намалява покупките си“, отбелязва Цветослав Цачев. Според него в момента изглежда реалистично

 

цената на петрола да е 40-45 долара към края на 2016-та

 

ако имаме още по-силно намаление на добива в САЩ и стабилизиране на търсенето в глобален мащаб.

Георги Георгиев от „Адванс Инвест“ коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че след сделката между  ОПЕК и Русия пазарът се е успокоил. „Този импулс ще доведе до краткосрочен ръст на цената на петрола. Възможно е да видим цени до 37 долара, преди отново обаче да видим поевтиняване“, смята анализаторът.

Георги заяви още, че „трябва да знаем, че всички такива слухове преди да има подписано споразумение не значат нищо. Той направи аналогия с 1998 година, когато по подобен сценарий ОПЕК и Русия договаряха сделка за намаляване на предлаганите количества, но в крайна сметка без резултат.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове