СДС се слива с ГЕРБ?

Емил Кабаиванов пред No Comment: Съюзът на демократичните сили продължава да съществува

1/Емил Кабаиванов е кмет на Карлово - от 2003 до 2007 г., и от 2011 г. насам. През месец юли 2012г. на проведените вътрешнопартийни  избори е избран за председател на СДС.След парламентарни избори 2013г. подава оставка, а на последвалата 21-ва Национална конференция е избран за зам.-председател на партията.

Има ли вероятност СДС да престане да съществува като партия и да се влее в ГЕРБ?

Няма нищо вярно в  това, коментарът ми е кратък. Нищо вярно!

Говори се за подобен процес и в ДБГ, като те щели да се слеят с ДСБ?

Нямам информация, да има някаква настройка, по-скоро не е приключило обсъждането на въпроса дали да се превърнем в конфедерация от партии в Реформаторския блок с единно ръководство. Но за сега като цяло всички са съгласни, че не е времето за такъв модел и да се избира едно ръководство. Но този въпрос все още не е затворен, все още няма решение дали ще бъде така или ще има единна формация.

Но по въпроса за сливането съм категоричен, няма нищо вярно.

Какво е бъдещето на СДС и на дясното?

Бъдещето на десните партии, имайки предвид тези които са от началото на прехода (защото ДБГ е сравнително млада), ще трябва да търсим в разширяване на влиянието сред активната част на  населението в България, сред малкия и среден бизнес. Но не както досега това да го има в програмите и да остава на хартия, а да го видим в реални действия и изпълнение. При положение че имаме eдин голям субект дясно-център в лицето на ГЕРБ, не е лесно защото конкуренцията е трудна, а

СДС и колегите от другите партии, сме малки в сравнение с ГЕРБ. Но ние продължаваме упорито да работим за ясен образ на дясното, и да се прави дясна политика.

Дясното включва и патриотичното звучене, и работата за България, като член на ЕС. СДС е една от партиите, която в своята работа постигна това да станем членове на ЕС и НАТО, но това не отменя задължението ни да продължаваме да работим за националните интереси на България. Националната държава не е минало, нито е без перспектива, напротив - България като национална държава трябва и ще присъства в семейството на Европа. В този смисъл десните трябва да сме тези, които да гарантират това, че България няма да се размие и загуби в глобалният свят.

Има ли принципни различия с ГЕРБ, които да не позволяват такова сливане?

Фактът, че ние сме две отделни партии -  едната по-голяма, другата по-малка като електорална тежест, показва, че имаме различни програми и виждания, макар и в някои от приоритетите да се препокриваме. Все пак сме членове на ЕНП и това е нормално, но за вливане никога не е ставало дума и няма такава опция.

СДС продължава да съществува.

Дали СДС ще започне да възвръща от своето влияние, това зависи от работата на ръководството и от процесите които, ще се случват в обществено политическият живот. Защото никой не може сам да разшири влиянието си ако процесите са срещу него.

С общ или отделен кандидат за президент ще се явите на изборите?

Скоро ще обсъдим и този въпрос във формат Реформаторски блок и тогава ще имаме позиция. Надявам се това да се случи в рамките на месец март, но нямаме крайна дата.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове