Себастиан Курц се оттегля от политиката

Себастиан Курц се оттегля от политиката - картинка 1

Бившият канцлер на Австрия каза, че иска да прекарва повече време със сина си, който се роди миналия месец

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц напуска политиката, обяви самият той на пресконференция в четвъртък. 35-годишният лидер на консервативната Народна партия беше канцлер от 2017 до 2019 г. и отново от 2020 до 2021 г. Той напусна висшия пост по-рано тази година, след като името му попадна в разследване за корупция. Първият му мандат приключи по подобен начин, след така наречения скандал ''Ибисагейт''.

''Изключително съм благодарен за това време, за всички преживявания и се надявам, че дадох своя принос, за да придвижа нашата красива Австрия в правилната посока'', каза Курц пред журналисти на пресконференция във Виена.
Курц стана баща миналия месец и каза, че това е предизвикало решението му. Бившият канцлер заяви, че е получил прозрение, когато видял сина си за първи път. ''Преди всичко очаквам с нетърпение да прекарам време с детето си и семейството си преди да се посветя на нови професионални задачи през новата година'', каза той.

Курц засегна и разследването срещу него, като каза, че психическата тежест е също част от причината за оттеглянето му от политиката.

''През последните месеци моят политически живот не е състезание на най-добрите идеи, а по-скоро защита срещу обвинения, инсинуации и съдебни производства'', каза той и добави: ''Моята страст към политиката, която изпитвах последните 10 години със сигурност намаля в тази фаза. Аз не съм нито светец, нито престъпник - аз съм човек със силни и слаби страни с грешки и всичко останало, което върви с това", каза той и заяви, че ще предаде задълженията си като партиен лидер идните седмици.

Курц беше наследен като канцлер през октомври от Александър Шаленберг, а австрийските медии съобщиха, че вътрешният министър Карл Нехамер е готов да поеме поста на партиен лидер на Народната партия, припомня ''Политико''.

Наричан ''политически вундеркинд'' Курц се издигна през 2013 г., когато стана външен министър на Австрия на 27-годишна възраст.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове