Семейство Адамс по холивудски

Семейство Адамс по холивудски - картинка 1

Тим Бъртън и Хелена Бонъм Картър

7/ Малката Мортиша или Хелена помни със сигурност едно нещо в детството й , което я формира като характер и я прави блестяща актриса за бъдеще. Ужасяващата сутрин на 1962 г, в имението й, малко след като вече се е приготвила за тенис, тя става свидетел на нещо страховито.

Из коридорите на имението се чуват писъци и малката вижда майка си боса, по нощница и с разпилени коси да тича и крещи, изпаднала в истерия. Едва я усмиряват с конска доза успокоителни. В продължение на една година след този нервен срив без ясна причина майката на Хелена почти не става от леглото, а изцяло се възстановява чак след три години. Хелена е едновременно ужасена и очарована от състоянието на майка си. Ужасена, защото от леглото си майка й издава странни заповеди. Като например да се купи четириметрово коледно дръвче...

По-късно, когато вече е известна актриса, Хелена признава в интервю, че е открила майка си и е изградила истинска връзка с нея именно по време на „лудите“ й три години. Когато е на 13 години, баща й – сериозен, патологично мълчалив човек, банкер – влиза в болница за рутинна операция на ухото. Излиза на инвалидна количка, парализиран от врата надолу и с нарушено зрение. Остава така до края на живота си. Причината? Лекарска грешка. От този момент нататък Хелена прекарва дните , молейки се никога да не порасне и да остане завинаги момичето на татко.

През 20-те й години любовният й живот е изключително „мършав“ по собствените й думи. Влюбва се или в мъже, два пъти по-възрастни от нея, или в гейове. Така и не се научава да разпознава гейовете. Връзките й са изключително кратки. Истината е, че до 30-ата си година Хелена Бонъм Картър живее с родителите си. През 1994-та среща Кенет Брана. Нещата се случват светкавично.

Таблоидите на Острова не пропускат да отбележат този факт със саркастични заглавия от типа: „О, чудо! Хелена се изнася! И вече почти прилича на жена!“
Хелена преживява трудно раздялата с родителите си, тъй като се чувства почти женена за тях. Двамата с Кенет Брана не остават дълго време заедно, около пет години. „Той също ме искаше в корсетчетата...“ е единствената реплика, с която тя коментира раздялата им. Алюзията с корсета идва от множеството роли, в които Хелена се превъплъщава и винаги играе силно пристегната с корсет на снимки.
Когато й предлагат да играе в "Планетата на маймуните" тя е на седмото небе, не просто защото вече знае кой е Тим Бъртън, а защото той я е спечелил с думите : "Ще играеш маймуна".

Един ден Бъртън се приближава до Хелена и й казва: „Едва сега разбрах какво ме смущава в теб. Ти приличаш на мен. Виж си косата!“ Хелена се оглежда в тъмните му очила – ами да, прическите им са напълно еднакви. „Не вярвам в гребените“ - казва Хелена. „И аз – кима Бъртън, – отдавна!“ И нещата просто се случват пред невиждащия поглед на Лиса Мари.

Тим Бъртън е девет години по-голям от Бонъм Картър. Има зад гърба си двегодишен брак с някаква немска актриса. Изключително мълчалив е и Хелена забелязва, че никога не завършва изреченията си. Човек трябва да се досеща какво има предвид. Да, тя се досеща, но другите... В началото тя решава, че е аутист, и дори му го казва. Бъртън изключително се зарадвал на идеята й и за първи път, откакто го познавала, се усмихнал. „Знаеш ли, невероятно е, винаги съм си мислил, че съм аутист. А ти имаш най-хиперактивните вежди, които съм виждал... Като танцуващи... такова са.“ “Като танцуващи какво, Тим? Довърши поне едно изречение.“ „Като танцуващи гъсенички“, отговорил й той и я целунал.

Лиса Мари(тогавашната приятелка на екстравагантния режисьор) щяла да полудее от гняв, когато разбрала. Обадила се на всички вестници. Те само това и чакали: „Бонъм Картър разтури още едно семейство“, пишели те. „Той беше целият ми свят! Тя ми го открадна!“ - и снимки на разплаканата Лиса Мари. Накрая моделката организирала публичен търг, на който разпродала вещите на Бъртън – дрехите, обувките му и дори талисмана му - изсъхнала пъпна връв.

„Нищо – хладнокръвно го успокоила Хелена. - Скоро ще ти осигуря друга пъпна връв.“ Двамата били сродни души. Той дълго не й разказвал за странното си детство и детската си стая, на която родителите му нарочно зазидали прозорците, без да му дадат обяснения. Накрая се престрашил. Хелена въобще не се впечатлила. „Майка ми е еврейка с чешки произход и е психотерапевт с психични проблеми, а баща ми е английски аристократ, парализиран от врата надолу вече двайсет години. Нищо не може да ме изненада.“

Заживели в прекрасната си съвместна лудост. Тим окончателно я освободил от корсетите във всякакъв смисъл. За първи път с него се почувствала жена. Отивали на събития и двамата безумно облечени и със стърчащи във всички посоки коси. „Приличахме на току-що изчукала се двойка, станала от леглото. И често си беше точно така“, казва Хелена. Тим обожава сам да я гримира, но особено се старае, когато го прави, преди тя да даде някое интервю. Слага й огромни черни сенки, все едно я гримира за собствените си филми. Тебеширено бяло лице и въгленовочерни сенки под очите. Журналистите понякога се плашели, когато Хелена се появявала в този вид за интервю.

Решават да живеят... отделно. Не просто да си имат отделни спални, както всяко разумно английско семейство, но и отделни апартаменти. Според легендите апартаментите им са свързани с дупка в стената. Или с мрачен, готически коридор. Причината за отделните жилища е проста. Тя е обзавела апартамента си момичешки и ретро, в розово. А той – естествено – със скелети в ъглите, подово осветление и някакви лампи, които хвърлят неонови сенки тук и там. Хелена обаче си е извоювала „слугинската стая“ в неговия апартамент и я използва, за да ръкоделства – предимно бродира сърца върху шапки-идиотки. Вечер обаче двамата се събират в апартамента на Хелена и гледат сапунки. Според техни приятели Тим и Хелена са свързани с много силна любов. „Децата им са вторичен ефект от тяхната силна любов“, казват те. Скандалното продължение е, че според тях Хелена се интересува много повече от Тим, отколкото от децата. Тя коментира това само с едно изречение: „Да бъдеш муза на Тим Бъртън не е толкова лесна работа.

„Като млада се чувствах андрогин, а едва сега се чувствам секси. Това е дело на Тим. Отне му доста време. Но, Боже, колко по-добре се чувствам като „тимбъртъновска черна орхидея“, отколкото като „английска роза“!

***

Двойката се разделя през 2014та година, след 13 години съвместен живот. Никой от двамата не издава причината за тази раздяла. Единственото, което Мортиша казва за Гомез е , че той продължава да й идва на гости и отговорно отглежда и помага за двете им деца.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове