Сенатът на САЩ остави на власт Доналд Тръмп

Сенатът на САЩ остави на власт Доналд Тръмп - картинка 1

Републиканецът Мит Ромни влезе в историята като първият сенатор, подкрепил импийчмънт на президент от своята партия

Американският Сенат отхвърли искането за отстраняване от власт на президента Доналд Тръмп, което сложи край на процедурата за импийчмънт. Той беше оневинен и по двете обвинения, отправени му от Камарата на представителите – злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Сенатът, в който превес имат републиканците, отхвърли с 52 на 48 гласа първото обвинение. По второто обвинение 53-ма сенатори оневиниха държавния глава, а 47 гласуваха "виновен". Вотът беше явен, като сенаторите по азбучен ред обявяваха решението си. Изходът от гласуването за импийчмънт на Тръмп беше предизвестен заради мнозинството на представителите на Републиканската партия в горната камара на Конгреса. За отстраняването на Тръмп бяха необходими гласовете на 63-ма от общо 100-те сенатори. Републиканците имат 53-ма представители в горната камара на Конгреса.

В изказване преди вота сенаторът от Републиканската партия, представляващ щата Юта, Мит Ромни обяви, че подкрепя обвинението за злоупотреба с власт. Той беше едиственият републиканец, който гласува "виновен" по това обвинение срещу Тръмп.

"Намесата в избори с цел оставането на власт е може би най-голямото нарушаване на нечия клетва за длъжност, което мога да си представя", заяви Ромни.

Той е първият сенатор в историята на САЩ, който подкрепя отстраняването на президент, с когото са в една партия. Нито един сенатор демократ не гласува през 1999 г. за отстраняването на съпартиеца си Бил Клинтън, нито пък през 1868 г. за импийчмънт на Андрю Джонсън, също от Демократическата партия. Мит Ромни обаче гласува "невинен" по обвинението, че Тръмп е възпрепятствал работата на Конгреса.

След като бе оневинен от Сената, Тръмп написа в Туитър, че по-късно днес - в 19 ч. българско време, ще направи официално изявление във връзка с оправдаването си от Сената в процеса, съобщи самият той в "Туитър". В публикацията си Тръмп отново определи процеса за импийчмънт като "измама".

От Белия дом приветстваха гласуването в Сената и определиха процеса за импийчмънт като "лов на вещици, основан на поредица лъжи", предаде Ройтерс.

"Днес позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, приключи с пълното оневиняване и реабилитиране на президента Доналд Тръмп. Както казвахме през цялото време, той е невинен",

заяви прессекретарят на Белия дом.

По-късно вчера президентът пусна още няколко съобщения в Туитър, като най-популярно стана видео, в което той се представя като вечен президент: Тръмп говори без звук на фона на изпълнение на  „В пещерата на планинския цар” от Едвард Григ.  През това време екрана с нарастваща скорост се сменят датите на четиригодишните мандати на бъдещите президенти: 2020, 2024, 2028 и т.н - до сто хилядната година.

На финала излиза надпис: "Тръмп завинаги!".

Още преди сенаторите да гласуват, председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джералд Надлър заяви, че днешното решение по делото за отстраняването от власт на Тръмп няма да сложи край на разследванията срещу президента, започнали миналата година, съобщи Си Ен Ен. Според него имало възможност да бъде изпратена призовка на бившия съветник в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, който не беше изслушан в Сената. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове