СЕРИЙНИ УБИЙЦИ: ПРОСТИТУТКАТА УБИЙЦА ОТ ФЛОРИДА

СЕРИЙНИ УБИЙЦИ: ПРОСТИТУТКАТА УБИЙЦА ОТ ФЛОРИДА - картинка 1

Историята на Айлийн Уорнос

Някои от нещата, които сте чували за Айрлийн Уорнос са верни.

Да, тя наистина убива седем мъже във Флорида.

Да, тя дава изчерпателно шокиращи показания и по време на процеса е законно осиновена от една набожна женица. Айрлийн е запомнена със скверните си избухвания в не една съдебна зала и е екзекутирана на 9 октомври 2002 г., след като получава шест смъртни присъди. Всичко това е вярно.

Тя обаче не е първата жена убиец в Съединените Щати. Жените убиват откакто и мъжете правят това, само че техни жертви обикновено стават членовете на семейството им или познатите им. Тяхното предпочитано оръжие е отровата. Медиите използват необичайния, но не безпрецедентен факт, че Уорнос убивала жертвите си с оръжие, и жестоко го раздухват. Дейностите на Уорнос като проститутка са нелепо преувеличени. Нейното твърдение, че е правила секс с 250 000 мъже (което се публикува като чистата истина), е абсурдно; подобен подвиг би означавал тя да спи с 35 различни мъже всеки ден, в продължение на 20 години. Уорнос не притежавала нито издръжливостта, нито организационните умения, за да постигне този рекорд.

Въпреки невярността на тези сензационни твърдения, Айлийн Уорнос остава един много интригуващ случай. Тя е едновременно отблъскваща, но и странно затрогваща. Нейната войнственост подпечатва съдбата й още от момента на залавянето й, и предизвиква презрението на мнозина. Нейното перчене и твърденията й, че жертвите й са се опитвали да я изнасилят, са почти толкова нелепи, колкото хвалбите й, че е спала с 250 000 клиенти.

Да се опише стартът в живота на Айлийн Уорнос като злочест е чисто подценяване на фактите. Това било ужасно начало – още от момента на раждането й на 29 февруари 1956 г. като Айлийн Каръл Питман. По ирония на съдбата, едно от хубавите неща в младия й живот било това, че биологичният й баща Лио Дейл Питман никога не срещнал дъщеря си. Питман е детски насилник-психопат, който се обесва в затвора през 1969 г.

Айлийн напуснала училище, избягала от къщи и се превърнала в пътуваща на стоп проститутка.

През следващите няколко години Кийт починал от рак на гърлото на 21-годишна възраст, Лори се самоубил, а Айлийн се насочила към Флорида. На 20 години тя била взета на стоп от един богат 69-годишен президент на яхт клуб, на име Луис Фел. Той веднага се влюбил в момичето. Когато двамата сключили брак през 1976 г., събитието дори било отразено във вестниците. Това бил невероятен късмет, но Айлийн била твърде дива и разрушителна, за да го осъзнае. Тя се отнасяла зле с Фел, замесвала се в сбивания по баровете и накрая попаднала в затвора за нападение. Само месец и нещо след сватбата Фел осъзнал каква грешка е допуснал и бракът бил анулиран.

Ловът на Уорнос започнал наистина на 5 януари 1991 г. Двамата офицери под прикритие Майк Джойнър и Дик Мартин тръгнали из улиците с надеждата, че ще я засекат. Във вечерта на 8 януари двамата я забелязали в заведението „Порт Ориндж Пъб“. Те възнамерявали да подходят постепенно, за да разполагат със солиден случай, но полицията в Порт Ориндж нахлула внезапно в бара и изкарала Уорнос навън. Майк Джойнър панически се обадил на командния пост в мотел „Пайрътс Коув“, където служителите от шест юрисдикции се били събрали да следят хода на операцията.

Адвокатите на Уорнос уредили сделка, с която тя се съгласила. Тя трябвало да пледира за виновна по шест обвинения и да получи шест последователни доживотни присъди. Но един областен прокурор смятал, че тя трябва да получи смъртна присъда, и на 14 януари 1992 г. Уорнос е изправена пред съда за убийството на Ричард Малори. Доказателствата и свидетелите срещу нея били разрушителни. Съдебният лекар, който извършил аутопсията на Малори, заявил, че той е агонизирал 10-20 минути преди да умре. Тайрия Мур свидетелствала, че Уорнос не  изглеждала разстроена, нервна или пияна, когато й разказала за убийството. Дванадесет мъже разказали за срещите си с Уорнос по магистралите във Флорида.

Във Флорида съществува закон, наречен „Правилото на Уилямс“, който позволява в съда да бъдат допускани доказателства от други престъпления, ако те помогнат да се установи някакъв модел. Благодарение на този закон, информацията за другите убийства била представена на журито.

През юни 1992 г. тя пледирала за виновна в убийството на Чарлз Карскадон и получила петата си смъртна присъда. В началото на февруари 1993 г. Айлийн пледирала за виновна в убийството на Уолтър Джино Антонио и отново била пратена на електрическия стол. Тялото на Питър Сиймс никога не е открито и тя не е съдена за неговото убийство.

За известно време се въртели спекулации, че Уорнос може да получи преразглеждане на делото за Ричард Малори. Новите доказателства сочели, че той е лежал десет години в затвора за сексуално насилие и адвокатите й смятали, че журито би погледнало различно на нещата, ако е знаело този факт. Обаче нов процес не се задавал. Щатският върховен съд потвърдил всичките шест присъди на Уорнос.

„Искам само да кажа, че ще отплавам със Скалата и ще се върна в Деня на независимостта с Исус, като във филма с големия кораб-майка и всичко останало. Ще се върна“ – заявява Уорнос от залата за екзекуции.

Историята й вдъхновява филма „Чудовище“, в който ролята й е изиграна блестящо от Чарлийз Терон, както и няколко книги и операта „Уорнос“ от Карла Лусеро.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове