Серийни убийци: Убиецът от Грийн Ривър

Серийни убийци: Убиецът от Грийн Ривър - картинка 1

Риджуей е осъден за 49 убийства, а самият той е признал за поне 71

Убиецът от Грийн Ривър получава прякора си от пресата, понеже първите му пет жертви са открити в река Грийн Ривър. Риджуей удушавал жени, обикновено с голи ръце, след което захвърлял телата им в гористи местности в окръг Кинг. Често се връщал при телата, за да прави секс с тях.

Начало на разследването

На 15 август 1982 г. 42-годишният Робърт Айнсуърт се качил на гумената си лодка и потеглил на юг по Грийн ривър, напускайки пределите на Сиатъл. Както се взирал в бистрата вода, видял ицето на млада, чернокожа женапоявило се точно под повърхността на водата. Айнсуърт помислил, че това е манекен и се опитал да го придърпа с  прът,  лодката му се преобърнала и Айнсуърт паднал във водата. За свой ужас осъзнал, че това е мъртва жена. Секунди по-късно видял още един плаващ труп на полугола черна жена. Напълно шокиран, доплувал до брега и зачакал някой да дойде на помощ. След известно време забелязал мъж с две деца, да карат велосипеди, разказал им за зловещото откритие и ги помолил да извикат полицията.

Когато пристигнали, детективите отцепили местопрестъплението и започнали да търсят улики. По време на търсенето се натъкнали на още едно тяло на жена но този път в тревата на по-малко от 9 метра от другите две тела.

Съмнения за сериен убиец

Съдебеният лекар Доналд Рией установил, че и трите момичета са починали от удушаване.

Трите тела не били единствените намерени във и около Зелената река в щата Вашингтон. В период от шест месеца във или покрай реката били открити шест тела на удушени по сходен начин жени. Детективите бързо осъзнали, че си имат работа със сериен убиец. За разследването на грийнривърските убийства бил сформиран специален екип от детективи от окръг Кинг. Според „Сиатъл Таймс“ това бил най-големия полицейски екип, който е събиран след убийствата на Тед Бънди.

През първите месеци на 1987 г. разследването се сдобило с поредният заподозрян.

Той бил стар познат на полицията и през месец май бил прибран при опит да склони към проституция една полицейска служителка под прикритие. Мъжът обаче бил освободен, след като минал успешно през детектора на лъжата. Името на заподозряния било Гари Риджуей.

Един от детективите в разследването, Мат Хейни, изпитвал  подозрения към този човек.

Хейни задълбал още повече в историята му и открил, че през 1982 г. колата му е била спряна и Риджуей е бил разпитван от полицията, докато е возел в пикапа си една проститутка. Детективът научил, че онази проститутка е една от жените в списъка с убийствата от Зелената река – Кели Макгинес.

Мат Хейни научил от бившата съпруга на заподозряния, че той често е посещавал сметищата, на които били открити много от телата.

Най-сетне на 8 април 1987 г. полицията се сдобила със заповед за обиск и претърсила къщата на мъжа. Властите взели „телесни проби“ от заподозряния, за да могат да ги сравнят с доказателствата, събрани от жертвите. Доказателствата обаче се оказват недостатъчни, за да го арестуват и  Гари Риджуей бил освободен.

След девет години, около 49 жертви и 15 милиона долара, екипът от детективи все още не бил заловил Убиеца от Грийн Ривър.

Разследването станало известно като най-големия неразкрит случай на убийство в страната. Случаят изпаднал в застой през следващите 10 години.

През април 2001 г., почти 20 години след първото известно убийство при Зелената река, детектив Райхарт, който междувременно бил станал шериф на окръг Кинг, подновил разследването.

Всички улики и проби от убийствата се изследвали повторно.

Първите проби, които били изпратени за повторен анализ в лабораторията, били взети от трите жертви убити между 1982-83 г. – Опал Милс, Марша Чапмън и Карол Кристенсен. Пробите се състояли от семенна течност, за която се предполагало, че принадлежи на убиеца. Тя била подложена на новосъздаден метод за ДНК тестване и била сравнена с пробата, взета от Риджуей през април 1987 г.

На 10 септември 2001 г. от лабораторията изпратили на Райхарт новина, която го накарала да се просълзи. Открито било съвпадение между семенните проби взети от жертвите и Риджуей. На 30 ноември Риджуей бил спрян от детективите, прибирайки се от работа, и бил арестуван по обвинение в извършването на четири особено тежки убийства.

На 30 ноември 2001г , 20 години след първите му убийства, Гари Риджуей е арестуван за убийствата на 4 жени,

свързани с него чрез ДНК доказателства. След като сключва сделка с прокуратурата и разкрива къде се намират телата на все още неоткритите жертви, той се разминава със смъртната присъда и е осъден на доживотен затвор без право на помилване.

Риджуей е осъден за 49 убийства, а самият той е признал за поне 71, макар да се смята, че жертвите му са повече от 90.

Като типичен психопат, Риджуей забравял жертвите си, трудно му било да ги помни и никога не научавал имената им. За него те представлявали жени за еднократна употреба.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове