Серийните убийци: Даниел Камарго Барбоса

Серийните убийци: Даниел Камарго Барбоса - картинка 1

Звярът от мангровите гори се предполага, че има над 150 невръстни жертви

Колумбиецът Даниел Камарго Барбоса, сънародник на Луис Гаравито и Педро Лопес, е третият най-смъртоносен сериен убиец в историята на XX век. Със сигурност не е съвпадение фактът, че и тримата извършват по-голямата част от своите престъпления на територията на своята родина, както и на съседен Еквадор – две от най-нестабилните политически държави през втората половина на века.

Както ви разказахме вече, след серия политически убийства в Колумбия в края на 40-те и началото на 50-те години страната е разкъсвана от насилие и е оставена на произвола на воюващи наркобарони и техните „представители” в политическия живот. В тази атмосфера на гражданска война и липса на какъвто и да е ред и законност деянията на злодеи като Гаравито, Лопес и Барбоса дълго време остават неразкрити и ненаказани.

Даниел Камарго Барбоса е роден в областта Кундинамарка, Централна Колумбия, на 22 януари 1930 г. Още съвсем невръстен, Даниел загубва майка си и остава на грижите на своя баща

алкохолик, който често пребивал малкия си син

Към това тежко всекидневие се прибавя и тормозът, който мащехата упражнява върху момчето – то често е заставяно да се облича като момиче, за да развлича новата си майка и нейните приятелки. Освен че е пребиван и унижаван, родителите изпитват върху малкия Даниел и всякакви форми за физическо насилие – от изгаряния до дупчения с игла.

Едва навлязъл в тийнейджърските години, Даниел Камарго Барбоса избягва от дома си и отива в столицата Богота, където се прехранва с кражби и дребни престъпления, като бива арестуван веднъж през 1948 г. Той заживява с жена на име Алкира, от която има две деца, но по-късно я изоставя, за да се ожени за 28-годишната Есперанса. Това обаче не се случва, защото Даниел заварва своята нова изгора с друг мъж.

Разочарованието е огромно – но не толкова заради изневярата, колкото заради факта, че Есперанса не е девствена. След този случай двамата не само че не се разделят, а решават да сключат своеобразно споразумение – Даниел няма да напуска Есперанса, а от своя страна тя ще му

помага да „си набавя” непорочни момиченца

Именно актът с девственица е голямото изкушение за Даниел Камарго, който признава пред своята половинка, че винаги е мечтал, но никога не е имал сексуални отношения с непорочна жена. Колкото и странна и извратена да е схемата на Есперанса и Даниел, тя проработва – младата жена примамва малки момиченца на скришни места, където те първо биват упоявани и насилени от Даниел, а после върнати на улицата.

Петата жертва на престъпната двойка обаче не се страхува да разкаже за това как е била отвлечена от Есперанса и вероятно насилена от Даниел и полицията бързо арестува двамата. На 10 април 1964 г. те са осъдени на затвор – Есперанса по-леко, а Даниел – на 3 години зад решетките. Преди да изтече тази присъда обаче, нов съдия разглежда делото и постановява затвор от 8 години за Камарго. Това вбесява престъпника и той се заклева пред себе си, че не само няма да спре да върши престъпления, но този път

ще вземе мерки да не бъде хванаткато предишния път.
След като излежава пълната си присъда и е освободен от затвора, Даниел решава да промени стратегията – той се премества на крайбрежието в района на Баранкия и започва да се подвизава като пътуващ търговец на телевизори и да действа сам. През 1973 г., само няколко месеца след като напуска затвора, минавайки покрай начално училище, Камарго се „влюбва” в деветгодишно девойче. След като успява да я прилъже и да я заведе на затънтено място, той я изнасилва и след това я убива.

Това е първото убийство за Даниел Камарго, но няма да остане неговото последно. В продължение на повече от една година серийният изнасилвач и убиец вилнее в района на Баранкия. На 3 май 1974 г. обаче той е заловен, след като допуска необичайна за себе си грешка от невнимание. До трупа на поредната си жертва Даниел забравя резервни части от телевизорите, които продава. След като решава да се върне, за да оправи този фал, той попада в засада от страна на полицията и е арестуван. Въпреки че е обвинен в

изнасилване и убийство на над 80 момиченца

Камарго отрича обвиненията и е осъден само за последното си деяние, на чието местопрестъпление е заловен.
Първоначално той получава присъда от 30 г., която по-късно е заменена с 25-годишна. На 24 декември 1977 г. Даниел Камарго е изпратен в затвора на остров Горгона в Атлантическия океан.

Седем години по-късно, през 1984 г., Даниел Камарго успява да направи нещо немислимо и успява да избяга от затвора. В продължение на 7-те години, които прекарва зад решетките, серийният убиец не си губи времето – изучава океанските течения и успява да си сглоби с голи ръце малък сал, с който да достигне до континента. След много чакане за най-удобния момент Даниел Камарго излиза иззад решетките на затвора и благодарение на аматьорския си плавателен съд стига до свободата. Властите в Колумбия не могат да повярват, че престъпникът е

достигнал жив до бреговете на Южна Америка

и обявяват официално, че той е умрял в океана, изяден от акули.
За съжаление това не е така – след като стъпва на родния континент, Даниел решава да заживее в Еквадор. Първо опитва в столицата Кито, но тя му изглежда недостатъчно сигурна и затова се качва на автобуса за Гуаякил, където пристига на 6 декември. Десетина дни след това убива и първата си еквадорска жертва – 9-годишно момиченце от град Кеведо. На следващия ден идва и поредното изнасилване и убийство – този път на десетгодишно девойче. За следващите две години Даниел Камарго извършва най-малко 54 блудства и убийства на еквадорски деца в региона на Гуаякил.

През деня, облечен в дрипи, страшният престъпник минава за един от многото просяци по улиците, който се изхранва с продажба на химикалки. Полицаите не го подозират – според тях убийствата са дело на група хора, тъй като на тях им изглежда невъзможно един-единствен човек да убие 60 дечица за малко повече от 14 месеца.

Въпреки че се опитва да действа внимателно, за да не бъде арестуван за трети път, Даниел Камарго се проваля през 1986 г. По време на редовен патрул из Кито двама полицаи откриват мъж, който се опитва да прикрие нещо. Те го проверяват и откриват в чантата му окървавени детски дрехи и

томчето „Престъпление и наказание” на Достоевски

Оказва се, че деветгодишната Елизабет е последната жертва на серийния убиец. Въпреки че първоначално се представя с различно име и твърди, че има съучастници, властите в Еквадор бързо разбират, че са задържали известния сериен убиец Даниел Камарго.

След като разбира, че няма какво повече да крие, съвсем спокоен, Даниел Камарго признава, че е изнасилил и убил 71 момичета в Еквадор за последните 14 месеца. Той отвежда полицията до останките на своите жертви – всяка една от тях жестоко разчленена с мачете. Като причина за своите зверства Камарго изтъква, че „наказва женската изневяра” и че предпочита „девственици, защото те не са омерзени... а и освен това плачат”.

Даниел Камарго Барбоса е осъден на максималния затвор от 25 години за зверствата си в Еквадор. Това трето влизане в затвора се оказва и последно за него. На 13 ноември 1994 г. затворник на име Луис Насаче Нарваес убива с голи ръце Даниел – причината – една от братовчедките на Луис е била сред жертвите на изверга, които вероятно наброяват около 150.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове