Сестрата на убития от Зайед: Днес е щастлив ден за мен - убиха убиеца на брат ми!

Ръководител на НФОП заяви, че ще държи отговорни властите в България за смъртта на ал-Найеф

1/Днес е щастлив ден за мен - убиха убиеца на брат ми" - така реагира Пинхаси, сестра на студента Илая, който беше убит от Омар ал-Найеф, след като чу новината за мистериозната му смърт в посолството на Палестина в България. Найеф е осъден за убийството станало в края на 80-те в Рим, но е избягал през 1990 г. от Израел по време на транспортирането за лечение в болница след гладна стачка.

"Аз не исках да бъде наказан със затвор и да получи всички условия там, като на курорт",
казва пред Walla сестрата на Илая. "Радвам се, че е убит и съпругата му остава вдовица с три деца. Ние преживяхме същото. Днес има резултат и възмездие за годините, през които той беше на свобода. Мислехме, че той планира още атаки срещу нас, до днес. Живяхме в страх и разочарование през тези години, но всичко е добре, когато свършва добре. Това ни дава ни спокойствие, че вече всичко приключи".

Според Пинхаси това е послание за всички, че никой не е безнаказан.

"Страхувах се, че ще се скрие в България. Това не е обикновена история. Минахме през толкова много трудни неща тези години, но това ни прави щастливи."
Според Ал Джазира, през декемри Израел е поискал от властите в България да екстрадират Омар ал-Найеф. В отговор, българската полиция му връчила ултиматум да напусне до 72 часа, но той отказал да напусне посолството на Палестина в София.
Израелски официален източник заяви: "нямаме никаква връзка с инцидента."
Министерството на външните работи на Израел уточни "Израел наистина поиска екстрадирането на Зайед, който е избягал затворник, но новината за смъртта му научихме от медиите. В момента проучваме детайлите около инцидента."

"Властите в България и Палестинското посолство са отговорни за смъртта на ал-Найеф, защото те са отговорни за неговата безопасност" заяви от своя страна Джамил Мазар, един от ръководителите на Националния фронт за освобождение на Палестина.

No Comment припомня, че на 8-ми януари 2016 г. пред посолството на България в Лондон се проведе протест срещу екстрадирането на Омар Зайед, на който присъстваха само четирима активисти на НФОП, които осъдиха "окупацията на палестински територии от страна на Израел".

След протеста пред посолството, активистите предприеха друга тактика: Прожектираха портрета на терориста и искането той да не бъде екстрадиран от България върху фасадата на ВВС в центъра на британската столица.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове