Северна Корея потвърди за среща между Путин и Ким

Северна Корея потвърди за среща между Путин и Ким - картинка 1

Срещата ще се състои до края на април

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун ще пътува до Русия за среща с Владимир Путин, предаде севернокорейска държавна медия, цитирана от Ройтерс. В понеделник прессекратарят на Кремъл Дмитрий Пасков заяви, че подготовката за срещата е във финалната си фаза и ще се състои до края на април.

 

Срещата най-вероятно ще се състои във Владивосток, след като един от главните съветници на Ким Чен Ун – Ким Чанг Сон бе забелязан в там в неделя. Други медийни публикации показаха и започналата подготовка в града.

Междувременно от Южна Корея привестваха предстоящата среща. Пред ДПА високопоставен служител в южнокорейското правителство е заявил, че на срещата се гледа положително, ако тя допринесе за денуклеаризацията на полуострова.

 

От Ройтерс коментират, че с визитата в Русия Северна Корея цели от една страна да получи по-широка чуждестранна подкрепа за плановете си за икономическо развитие, но от друга да не изглежда толкова зависима от Вашингтон, Пекин и Сеул.

Срещата на високо ниво между лидера на КНДР и американския президент Доналд Тръмп през февруари, която беше на тема денуклеаризация и вдигане на санкциите в комунистическата страна, бе преждевременно прекратена. В последствие се появиха информации, че причина за това са станали искания от страна на САЩ Северна Корея да предаде всичките си ядрени оръжия заедно с ракетното си гориво.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове