(ВИДЕО) Бой в турския парламент. Шамари и юмруци заради законопроект

(ВИДЕО) Бой в турския парламент. Шамари и юмруци заради законопроект - картинка 1
Снимка: Reuters
(ВИДЕО) Бой в турския парламент. Шамари и юмруци заради законопроект - картинка 2
Снимка: Reuters
(ВИДЕО) Бой в турския парламент. Шамари и юмруци заради законопроект - картинка 3
Снимка: Reuters

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че действията на Турция спрямо медиите и нарушенията на човешките права отдалечават страната от Европейския съюз

Депутатите в турския Меджлис стигнаха до бой, предаде АП. След разменени шамари и юмручни удари, има най-малко петима ранени, съобщава агенцията.
Повод за сблъсъците стана спорен законопроект, предложен от управляващата "Партия на справедливостта и развитието".
Той се отнася към имунитета на депутатите и предвижда те сами да се отказват от него. Това обаче ще засегне народните представители от опозиционната прокюрдска партия, които се опасяват, че могат да станат обект на обвинения, включително и за тероризъм.
Партията вече бе обвинена от президента Реджеп Ердоган, че поддържа кюрдските бунтовници, срещу които турските власти водят война.

До размяната на юмруци се стигна, след като депутат от прокюрдската партия започна реч пред парламента, в която призова за

отдаване на почит на всички „цивилни и деца, станали жертва на служители на силите на реда“ при операциите срещу кюрдското население в Турция.

„Аз помня цивилните, които наскоро бяха убити при обстрел в град Силопи. Помня 34-те души, включително и деца, които бяха брутално бомбардирани от турски военни самолети в Улудере преди четири години”, заяви Ферхат Юнче. 

Reuters
Снимка: Reuters

Депутатите на управляващата партия реагираха остро, като последваха викове и обвинения, че той е привърженик на Кюрдската работническа партия (ПКК). В отговор Енчю заяви, че тези, които го обвиняват, са всъщност терористи.

След боя, в който участваха десетки депутати, сред които и жени, заместник-председателят на парламента Ахмет Айдън обяви почивка, а решението за сделката с ЕС беше отложено за 2 май.

Междувременно турски съд даде по две години затвор на двама известни турски журналисти, които илюстрираха свои текстове със спорната карикатура на пророка Мохамед, публикувана първо във френското сатирично издание „Шарли ебдо“.

Reuters
Снимка: Reuters

По повод скандала в турския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че действията на Турция спрямо медиите и нарушенията на човешките права, за които се съобщава,

отдалечават страната от Европейския съюз.

„Разстоянието между нас и Турция не се скъсява, а се увеличава”. Това каза в Европейския парламент  Тимерманс. „Ако те (турците) искат да се доближат до Европа, а това е, което заявяват - трябва да подобрят положението на медиите, на човешките права, на гражданското общество”, добави той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове