Шампион спи на гара в Мюнхен и побеждава за България

Продава мартенцици за да събере пари за Олимлиада

 

19-годишният Йордан Колев, който е сребърен медалист от европейското първенство по таекуондо в Букурещ в категория до 80кг. продава мартеници, за да помогне на семейния бюджет.
Тренира таекуондо от около десет години. Стъпил в залата заедно с брат си Николай, който е по-голям с две години. Започнали заедно, а преди две-три години се изправили заедно на финал, в който Дани победил. Брат му вече не тренира но го подкрепя. Данчо е с черен колан, І дан таекуондо (олимпийска версия WTF). Има над 30 завоювани медала, повечето златни.

„Не продавам мартениците, за да събирам средства за състезания.
Но парите влизат в семейния бюджет и всъщност отново се връщат при мен“, казва пред „Труд“ Данчо спи на гарата на Мюнхен на първото си европейско състезание, защото е нямал възможност за нещо повече.
Йордан Колев се опитва да събере средства, с които да отиде на едно от най-престижните световни състезания „Купата на президента“ в началото на месец април в Бон. Шампионът е убеден, че той ще бъде първият класирал се български таекуондист на олимпиада.

Единствената финансова помощ, която получава е 500 лв. от строителна фирма,
еднократно но тези пари няма как да стигнат на спортист от такова ниво. В другите държави помагат на всичките си спортисти с бази, пари, доктори, както и всичко останало. България обаче не си и помръдва пръста за тези, които наистина ни показват пред света с достойни успехи. Данчо обаче е получил от министъра на спорта Красен Кралев е поздрави за медала в Букурещ. Благодаря, но няма нужда!
Данчо признава, че е писал до над 150 различни фирми, които ги е помолил за спонсорство, но е получил едва 11 отговора, които са гласели, че нямат възможност. За подготовката на Данчо са нужни 5000 лв годишно! Време е държавата да започне да помага на хората, които я прославят!
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове