Шефът на Червения кръст: Борете се с втората пандемия - фалшивите новини

Шефът на Червения кръст: Борете се с втората пандемия - фалшивите новини - картинка 1

Масов спад в доверието във ваксините и в частност срещу COVID-19 констатира организацията

Ръководителят на най-голямата хуманитарна мрежа в света - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с "втората пандемия", която се вирхи в света - тази на "фалшивите новини", предаде АП, цитирана от БТА. 

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че "за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемията от недоверие".

Рока призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането. Според него в света се наблюдава "нарастващо колебание към ваксините като цяло и към ваксината срещу COVID-19 в частност". Той припомни проучване на университета "Джонс Хопкинс" в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври.

 

В четвърт от страните изследването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу COVID-19 около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция - от 51 процента на 38 на сто.

Припомняме, че в България социологическите изследвания също отчитат невисоко доверие във ваксините, а мнозинството заявява, че няма да се подложи на имунизация доброволно. 

 

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само "западен феномен". По думите му изследване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с COVID-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила.

"В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити", посочи Франческо Рока.

Той каза, че за негова изненада някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за COVID-19.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове