Шефът на френското разузнаване е уволнен, защото не предвидил войната

Шефът на френското разузнаване е уволнен, защото не предвидил войната - картинка 1

Специалните служби в Париж твърдяли, че руснаците имат други опции за свалянето на Зеленски

Ръководителят на френското военно разузнаване ген. Ерик Видо е освободен от поста си за несправяне с работата, след като не успял да предвиди нахлуването на Русия в Украйна. Това съобщиха френски медии, цитирани от ВВС и БГНЕС. 

Началникът на щаба на отбраната на Франция Тиери Бюркар призна в интервю за Le Monde, че уволнението е дошло, когато френските разузнавателни служби, включително Видо, разбраха, че са направили погрешен анализ на руската заплаха в Украйна.

"Американците казваха, че руснаците ще атакуват, те имаха право. Нашите разузнавателни служби мислеха по-скоро, че превземането на Украйна ще има чудовищна цена и че руснаците имат други опции, за да свалят украинския президент Володимир Зеленски", каза Бюркар.

Ген. Видо бе назначен на поста преди девет месеца.

Френският анализ на предвоенната ситуация в Украйна е съвсем различна от тази в САЩ. БГНЕС припомня, че час преди среднощната руска инвазия в Украйна, Пентагонът съобщи, че "Русия ще нахлуе в Украйна преди нощта да свърши".

Въпросът за специалните служби и прогнозите им за войната беше поставен и в България. Това направи особено остро съпредседателят на една от партиите в упавляващата коалиция "Демократична България" и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов 

"Има нужда в тази драматична ситуация да прегледаме състоянието на българските институции и на българската държава. България трябва да бъде лоялна към ЕС и НАТО. От това, което съм чул, или българските службите са неспособни да събират информация, или имат надеждна информация, но заблуждават Народното събрание, този въпрос трябва да се изясни, защото имам чувството, че пързалят новото правителство и министър-председателя от време на време, защото са млади хора, без политически опит", каза в интервю за БНТ Атанасов. 

По думите му на закрито заседание на Народното събрание малко преди Русия да атакува Украйна, представители на службите са обявили, че не очакват да се стигне до война.

"За два месеца имаше две закрити заседания на парламента. На едното бяха изслушвани премиерът и шефове на служби, а на другото - вече бившият министър на отбраната и шефове на служби", припомни Атанасов.

На първото засадение шефовете на българските разузнавания казаха, че война няма да има, а вижте какво се случи, заяви той. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове