Шестима арестувани за атентата в Брюксел

Във Франция предотвратиха нова терористична атака

9/ Шестима души са били арестувани при серия от полицейски операции в белгийската столица, два дни след джихадистките нападения в Брюксел. Полицията е извършила обиски и задържания в три квартала на Брюксел: в центъра, в Жет и Скарбек, обобщава агенция "Фокус".

Според информация на белгийки медии, сред задържаните през изминалата нощ са „двама души, които са били заснети от камерите за наблюдение на международното летище на Брюксел и на метростанция „Малбек“ по време на атентатите“ на 22 март. 
Съобщава се и за един задържан от белгийските власти при полицейска операция в квартал Форе в Брюксел. Според информацията в медиите, арестът е извършен в петък рано сутринта.

Полицията е арестувала мъж, който е заснет от охранителните камери заедно с Халид ел Баркрауи, терористът взривил бомба в брюкселското метро.

Мъжът, чието име не се споменава, е бил арестуван, след като полицай го е разпознал от снимки от охранителните камери.
Белгийски следователи публикуваха снимка на нов заподозрян в съпричастност с атентатите в Париж и Брюксел. Това е 28-годишният сириец Наим ал Хамид. Той е в списъка на издирваните лица от антитерористичните служби на други европейски държави по подозрения в организирането на атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж и на 22 март в Брюксел. Полицията предупреждава, че той е въоръжен и опасен.

в Междувременно в Париж предотвратиха нова терористична атака.

Рано тази сутрин службите арестуваха мъж по обвинение в планиране на атентат във Франция. Той е бил осъден в Белгия през юли заедно с Абделхамид Абаауд, организатор на нападенията от 13 ноември във френската столица, съобщи AFP.

Мъжът, идентифициран като Реда К., е бил осъден задочно в Брюксел за това, че е бил част от джихадистка мрежа планирала да замине за Сирия, твърдят източниците. Французинът Реда К. е бил арестуван в предградието Аржантьой в четвъртък вечерта с малко количество експлозив. 
Френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че задържаният е заподозрян, че е „замесен в плана на високо ниво“. 
Казньов допълни, че няма „конкретно доказателство, свързващо заговора с нападенията в Париж или Брюксел“.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове