"Шпигел": 15 години след приема си в ЕС България още не е правова държава

"Шпигел": 15 години след приема си в ЕС България още не е правова държава - картинка 1

За разлика от Виктор, Орбан Бойко Борисов никога не е тема в Брюксел, посочва списанието

Случаят с преградено парче държавна земя край морето в България предизвика хиляди хора на протест по улиците на големите български градове. Той показва и че почти 15 години след приемането на страната в ЕС в нея не могат да се наложи истински правов ред, коментира списание „Шпигел“ в поредица материали за България тези дни.

Правната сигурност на хората зависи от желанията на властимащите, юридическата система е под политически контрол. Случаи на корупция стигат до нея рядко, а журналисти, които пишат за това биват заплашвани.

Но за разлика от Виктор Орбан, Бойко Борисов почти никога не е тема в Брюксел, признава списанието.

Шпигел“ припомня и че Ахмед Доган, освен основен балансьор в много правителства и лидер на партия, която осигурява често властта, е и бивш агент на ДС.  

След като припомня случая с искането на Христо Иванов плажът на Росенец да бъде отворен за граждани, „Шпигел“ припомня и че един от възпитаниците на Доган е депутатът Делян Пеевски, който контролира голяма част от българските медии. „Той беше един от отговорните за най-големия банков фалит в постокмунистическа България през 2014 г., който вкара страната в тежка финансова криза“, пише списанието. Журналистите обаче предупреждават и че срещу ДПС има антитурски и расистки настроения от страна на българските националисти. „Шпигел“ разказва  и за конфликта между Радев и Борисов, като смята, че протестите по улицата са заради акцията на Христо Иванов и почти едновременния с това обиск на президентството. Списанието разказва  и за снимките и видеоклипа, на който се вижда как Борисов спи в стая с пачки и златни кюлчета.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове