Ще има ли COVID и чисти болници

Ще има ли COVID и чисти болници - картинка 1

На повечето места такава реорганизация не изглежда възможна

Обсъждат ще има ли COVID болници в страната и отделно чисти от коронавируса лечебни заведения. Здравният министър Костадин Ангелов съобщи през миналата седмица във вторник, че изпраща писма с искания отделните области да му съобщят каква готовност имат да обособят поне по една болница от двата типа.

В София стана ясно, че за чиста болница е предложена ИСУЛ, но няма да има само за COVID пациенти. Още преди искането на здравния министър в Пловдив беше заработила като лечебно заведение за пациенти с коронавирус общинската болница "Св. Мина", но там вече има остър недостиг на персонал. Чистите болници в областта са четири.

По-голямата част от областните щабове обаче са отказали на Ангелов с мотива, че не могат да направят такава реорганизация.

Според бТВ областите, в които няма да има отделно лечебно заведение само за коронавирусни инфекции, са Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Хасково, Видин, Монтана, Русе, Шумен, Търговище, Силистра. 

В Бургас все още няма окончателно решение дали ще има болница само за паценти с коронавирусна инфекция. От областния щаб са изпратили становището си, че в областта не може да има подобен тип лечебно заведение - само за лечение на COVID-19, и тя да осигури необходимия брой легла. Но има предложение кои болници да бъдат "чисти". В момента се водят преговори с три частни болници.

 

"Личното ми мнение е, че не можем да направим най-голямата многопрофилна болница в област Бургас изцяло COVID болница, защото така поставяме на изпитание града и цялата област, ако възникне спешна ситуация. Имаме рафинерия, летище, пристанище, автотранспортни произшествия стават непрекъснато. Кой ще поеме този поток пациенти, ако не е тази болница?", аргументира се в понеделник говорителят на местния щаб за борба с COVID-19 доц. д-р Цветан Велинов пред бТВ.

Решението трябва да се вземе днес. Предлага се чисти да останат кардиологичната и очната клиника, както и болницата в Средец.

Във Враца чисти трябва да останат онкоцентърът (където имаше преди време сред персонала голямо огнище на зараза) и болниците за долекуване в Роман и Мездра.

В област Разград само за пациенти с коронавирус се предвижда да бъде болницата в Исперих, а чиста в - Кубрат.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове