Ще се възстанови ли някога Палмира?

Ще се възстанови ли някога Палмира? - картинка 1

ЮНЕСКО ще окаже помощ за възстановяването му

Водачът на екипа експерти от ЮНЕСКО, пристигнал на място в освободения наскоро от „Ислямска държава“ древен сирийски град Палмира, Мишлен Руслер заяви, че на обектите на световното културно наследство там са нанесени щети, но като цяло повечето са били запазени, предаде ЮНЕСКО.


Мога да кажа, че са нанесени значителни щети на музея в Палмира“, заяви тя. „Обектите на световното културно наследство, археологическите обекти са повредени, но повечето от тях са здрави. Разбира се ще трябва да проведем допълнителна оценка на място“, добави Руслер.

Експерти на ЮНЕСКО са изразили готовност да окажат експертна и финансова помощ за възстановяването му, предаде РИА Новости, цитирани от Фокус.


Получихме предложение от представителите на ЮНЕСКО за пълна поддръжка, както финансова, така и експертна, за възстановяването на великия исторически град, който е включен в списъка за световно културно наследство“, заяви Ал Халил. Министърът отбеляза, че в момента експертите оценяват и анализират щетите нанесени върху историческите постройки и музея в града.


По последни данни древна Палмира е оцеляла на 80%. Терористите са унищожили някои древни постройки като храмовете на Бел и Баал Шамин, триумфалната арка и колоните в некропола. Сирийските експерти смятат, че разрушенията могат да се възстановят частично. Работата им може да отнеме от три до пет години.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове