Ще си направиш ли селфи на Марс?

Ще си направиш ли селфи на Марс? - картинка 1

Това е начин да покажеш своето съществуване в света

Ако отидеш на Марс ще си направиш ли селфи? В своята поредица от снимки „Поздрави от Марс”, фотографът  Жулиен Мове заснема животът на "туристите" на Червената планета със селфи стик и всичко необходимо.

Снимките бяха наградени от конкурса на Сони за фотография Sony World Photography Award през 2016 г.

На въпроса, зададен от CNN „Какво те вдъхнови за проекта?”, фотографът обяснява, че още от дете е очарован от Марс. Напоследък се слуша много за НАСА, SpaceX, Илон Мъск. „Изследванията и колонизацията на червената планета са най-великото приключение на века”, според фотографа.

В същото време, Земята става все по-малка. Преди 50 години е отнемало много повече време да се пътува, а сега са необходими по-малко от 24 часа и 800 долара, за да се стигне до другата страна на света. По същия начин, космическия туризъм за средната класа все още не е толкова постижим и ще трябва да минат години преди да стане достъпен.

От друга страна смартфоните и социалните мрежи се появиха и ни дават възможността да споделяме моменти от живота си с всеки в реално време.

„Това е начин да покажеш своето съществуване в света”, шегува се фотографът.

На въпросът, дали снимките му са начин да се отпразнува съществуването на селфи манията, Жулиен е категоричен, че снимките му не целят това. Той обича да наблюдава хората, да гледа как действат, как използват снимките, за да изразят своите емоции.

„Първият път, когато видях някой да си прави снимка с iPad ми се стори странно. По същия начин беше и със селфи стика. Исках да включа това в проекта си, защото е част от света и от нас самите.”

Целият проект е сниман в Дивия запад. Единствените усилия и работа по снимките е върху цветовете и отстраняване на някои растения.

„За да се имитира повърхността на Марс ти трябва само пясък, каньон, червен отенък върху снимките и място без признаци на живот, подобни места има в Австралия и пустинята Уади Рум в Йордания. Но избрах Дивия запад, защото предлага по-голямо разнообразие на лесно достижимо разстояние.", споделя Жулиен.

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове