Ще умра без култура - креснах аз като луд!

но директорът каза: "Тук не е Холивуд"

Политиците у нас нямат никакъв интерес да правят реформи, техният интерес е друг – да си осигурят внуците. На тях изобщо не им пука нито за здравеопазването, нито за съдебната ни система, нито за българската култура
Венци КУЛЕВ, "Площад Славейков"

7/ Дебат относно последната  "театрална реформа"? Къде е този дебат? Не го виждаме. Защо ли?
Защото умните мълчат. Умните не се сломяват, защото подобна глъчка би била омърсяване на тяхната идея, на тяхното верую, ни било низко падение на извисения им дух.  Да ви припомня ли какво беше едно време? Едно време в театъра течаха потоци от пари. Не че артистите, особено в провинцията, са били по-богати от сега, но живот кипеше както на сцените, така и в актьорските клубове. Днес вече не е така. Вярно, тогава пари имаше, но нали знаете, че който дава парите, той поръчва и музиката, а музиката беше партийната пропаганда, която всички ние послушно изпълнявахме. Сега вече никой няма нужда от тази музика, тя секна и с нея секнаха и парите.

Сега имаме Биг брадър - сезон 1 2 3 4 5 и 10 ,

София "Ден и Нощ" с актьори - позакъсали студенти и статисти от голям каталог, които ни разсмиват с некадърността си. Имаме си Планета. Планета HD също.
На кого ще му пука ако 10-тина артисти излязат да протестират.
И те мълчат.
Мъртвите души на Гогол. неговите дневници на едни луди. Занимават се с култура. Каква култура в България? Къде е тя? На кого му пука за нея?

120 млн. лева на година отиват за култура.

Че това си е среден бюджет на една голяма фирма. Изобщо трябва ли да имаме Министър на Културата и такова министерство, когато всъщност министърът е самият инж. Митко Димитров

Плачем за театралните сгради, които във всеки голям град са в топ центъра,

обзаведени, оборудвани, поолющени, но все още внушаващи респект и уважение. Плачем, защото същите тези театрални зали, както е тръгнало, скоро ще се превърнат в казина, дискотеки или ще бъдат разграбени и съборени, за да се построят с тухлите и камъните им казина и дискотеки. Плачем за младите, наивни момчета и момичета, които възторжено искат да бъдат артисти - само НАТФИЗ обучава всяка година по 50-60 от тях, а заедно с другите театрални училища са 100 и повече.

Той, бай Минчо от Каспичан, пита защо плачем,

но много добре се досеща, че май плачем за България. 
Представяте ли си тези млади, заблудени хора? Да искат да стават артисти? Какви заблудени души! Все едно държавата ще им каже БРАВО! и ще хвърля цветя по тях на сцената някой ден.

И една стотинка няма да им даде държавата.

Даже ще ги закрие. Защото държавата осакатява таланта. Пребива го в зародиш, за да не се изроди в нещо по-голямо и да започне да иска пари... Без никой да осъзнава, че театърът се храни от талант и душа и валутата е чувство и емоция на сцената, а не някакви хартийки, подхвърлени едва даром и едва с нежелание от държавата.. 

А човек без култура ... си е кръгъл сирак.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове