Ще затворим ли границата си с Турция

Ще затворим ли границата си с Турция - картинка 1

Министрите на вътрешните работи на България и Австрия Румяна Бъчварова и Йохана Микл-Лайтнер

Предложението идва от Австрия след затварянето на Балканския маршрут, но преди това го поиска премиерът Бойко Борисов

9/ Държавите членки на Европейския съюз водят преговори за затваряне на границата между България и Турция, съобщи австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер. Вчера на извънредна среща вътрешните и правосъдните министри на страните от съюза се събраха, за да обсъдят мерки за борба с тероризма след атентата в Брюксел на 22 март.

Предложението е във връзка със „закриването“ на Балканския път на бежанците към Европа. След споразумението с Турция балканските държави Словения, Хърватия, Сърбия и Македония пропускат само тези мигранти, които искат да подадат документи за регистрация в техните страни, без да продължават транзит.

Опасенията на Австрия са, че

ако сега не се прекъсне пътят на мигрантите, през лятото вече ще е късно

за взимане на каквито и да е мерки.

Премиерът Бойко Борисов отдавна настоява пред Европейския съюз да затвори границите. На 11 март той изпрати писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настояваше ЕС да предвиди защита на всички външни граници с Турция с аргумента, че тази мярка ще осигури защитата на целия съюз. Искането му беше свързано с преговорите между държавите-членки и Анкара за затварянето на балканския път и връщането на незаконните мигранти от Гърция в Турция.

Вчера военният министър Николай Ненчев беше извикан от комисията за отбрана в парламента, за да обясни как се включва армията в борбата с тероризма. Той поиска

1,5 млн. лева за екипиране на военните по границата и на специалните сили.

Към момента на въоръжените сили за подпомагане на МВР по охраната на границата са отпуснати 2,5 млн. лв.

 

Министърът на отбраната каза още, че армията има готовност да постави леко предпазно съоръжение на границата с Гърция, ако това е необходимо.

Днес прессекретарят на гръцкото правителство по въпросите с бежанците Георги Куритсис съобщи, че страната ще ускори създаването на центрове по прием на бежанци заради увеличаването на броя им след решението на Европа.
„В следващите 20 дни ще се опитаме да създадем инфраструктурата за прием на 30 хил. души“, казва Куритсис, цитиран от „Фокус“. Приоритет за Гърция в момента е освобождаването на места от лагера за бежанци при пограничния град Идомени. „Границата с Македония е затворена, затова и пребиваването на бежанци там е безполезно“, подчерта той.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове