Швейцарците одобриха забраната за покриване на лицето на обществени места

Швейцарците одобриха забраната за покриване на лицето на обществени места - картинка 1

Централният съвет на мюсюлманите в Швейцария нарече вота "черен ден за общността"

Швейцарците одобриха с малко мнозинство забраната за скриване на лицето - сигнал срещу радикалния ислям според нейните поддръжници, ксенофобска и сексистка инициатива според останалите, предаде Франс прес.

Текстът, първоначално предложен от дясната популистка Швейцарската народна партия, получи 51,2 процента от гласовете и подкрепа от повечето кантони, според официалните резултати от вчерашния референдум, публикувани от федералното правителство.

Инициативата беше подкрепена също така от феминистките и от част от избирателите на светската левица.

Радваме се. Не искаме в страната ни да има радикален ислям, каза председателят на Швейцарската народна партия Марко Киеза в ефира на телевизия "Блик".

В текста не се споменават нито бурка - платнено покривало за главата и част от лицето, като очите са скрити зад мрежеста тъкан, нито никаб - платнено покривало върху цялото тяло и лицето с тесен процеп за очите, но плакатите за кампанията не оставиха никакво съмнение за обекта на референдума.

В Швейцария нашата традиция е лицето да е открито. Това е белег на нашите основни свободи, каза преди гласуването Валтер Вобман - председател на комисията за референдума и член на парламента от Швейцарската народна партия.

Вобман нарече покриването на лицето символ на крайния политически ислям, който става все по-изявен в Европа и няма място в Швейцария.

Централният съвет на мюсюлманите в Швейцария нарече вота черен ден за общността, предаде Ройтерс.

Два швейцарски кантона вече имат забрана на местно равнище за носене на бурка.

Гласувайки срещу носенето на покривало върху цялото тяло на публично място, Швейцария се присъединява към Франция, Австрия, България, Белгия и Дания, след дългогодишен дебат, отбелязва АФП.

Сега ще бъде забранено покриването на лицето на обществено място, което се отнася и за демонстрантите с качулка, но са предвидени изключения, например при присъствие в религиозни храмове.

Швейцарците се обявиха и в подкрепа на търговско споразумение с Индонезия (52 процента "за"), но отхвърлиха с голямо мнозинство въвеждането на федерална електронна идентичност.

Крайнодясната група, по чиято инициатива се произведе референдумът за бурките, през 2009 г. организира допитването за забрана на строежа на нови минарета, съобщи Ройтерс.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове