"Швейцарският часовник" в криза

"Швейцарският часовник" в криза - картинка 1

"Кризата подхранва творчеството."

Два малки швейцарски града /Ла Шо дьо Фон и Ле Льокле/, популярни с производството на часовници, се опитват да намерят баланс, деликатен като механизмите в техните така прецизно изработени часовници,

изпитвайки големи затруднения - притискане от страна  на доставчиците, за да се справят с промишлената криза.

Ла Шо дьо Фон, град в Западна Швейцария, е не само дом на 39 000 души, а също така е  известен център на часовникарската промишленост от 19-ти век, поради което е и включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Но след годините на подем по-рано този век, живота става много по-труден. Търсенето на традиционни луксозни часовници е изместен от китайският пазар, забелязва  се спад в туристическите купувачи в Европа и цените постепенно намаляват, като на преден план излизат и електронните часовници.

Топ производители като Swatch Group, Richemont и LVMH изискват намаляване на цените от страна на доставчиците и приемане на повече продукция в територията на страната.

Това засяга до голяма степен Ла Шо дьо Фон и Ле Льокле, основни производители.

Франсоа Матил, генерален секретар на асоциацията на работодателите в производството на часовници казва, че около 1 000 работни места са съкратени за около година, като броят им в цялата индустрия е 59 000.

Реалната цифра е по-висока, като също така временните договори не се подновяват и персоналът е повече от изтощен. Ла Шо дьо Фон има ниво на безработицата от 8,1% през януари, като това е едно от най-високите в Швейцария.

Въпреки загубите на работните места, Матил казва, че нито една компания не изляза напълно от бизнеса.

"Ние всички определено сме в една и съща лодка. Няма как да съществуваме без тази мрежа от индустриални изпълнители и подизпълнители",

споделя Алдо Магада, главен изпълнителен директор на висококачествената марка Zenith, собственост на LVMH със седалище Ле Льокле, където това е една от най-вековните и прекрасни сгради. Индустрията все още използва традиционна декоративна техника на механизъм в часовниците си.

Швейцарската часовникова индустрия е много динамична, когато става въпрос за изследвания и не лежи на лаврите си. "Кризата подхранва творчеството."

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове