Си Дзинпин предупреди Байдън да не си играе с "огъня Тайван"

Си Дзинпин предупреди Байдън да не си играе с "огъня Тайван" - картинка 1

Президентите на Китай и САЩ проведоха двучасов разговор

Китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се предупреждаваха взаимно в двучачасов телефонен разговор.

Президентът на Китай каза на американския си колега, че е изключително важно и двете страни да спазват "принципа на един Китай" и да приложат трите китайско-американски съвместни комюникета по въпроса за Тайван, като предупреди своя колега, че "тези, които си играят с огъня, ще изгорят", съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. Той е подчертал, че страната категорично се противопоставя на "независимостта на Тайван" и чуждестранната намеса в суверенитета на страната.

Според китайските държавни медии Джо Байън е заявил, че неговата страна "се надява да поддържа диалог" чрез взаимно разбирателство, подчертавайки, че Вашингтон не подкрепя "независимостта" на Тайван.

И Белият дом съобщи, че разговорът е продължил над два часа. Официални представители на САЩ казаха, че е имало широк дневен ред, включително обсъждане на нахлуването на Русия в Украйна, което Китай все още не е осъдил.

По информация на Белия дом, президентът Джо Байдън е казал на Си Цзинпин, че политиката на САЩ по отношение на Тайван не се е променила и че Вашингтон категорично се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото или подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток, съобщава Ройтерс.

В телефонния разговор двамата лидери "обсъдиха набор от въпроси, които са важни за двустранните отношения и други регионални и глобални въпроси, и възложиха на своите екипи да продължат да комуникират след днешния разговор, по-специално за справяне с изменението на климата и здравната сигурност“.

В съобщението на Белия дом за телефонния разговор на лидерите не се споменава потенциално намаляване на китайските мита от страна на Вашингтон.

Двамата лидери са обсъдили украинската криза, като Си Цзинпин е потвърдил принципната позиция на Китай по въпроса.  Според него разглеждането на Китай като на "стратегически конкурент" и определянето му като "стратегически съперник" е грешна оценка на отношенията между САЩ и Китай, която може да подведе гражданите и на двете държави, както и на международната общност.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Блогове