Симона на разстояние 1200 долара от звездите

Симона на разстояние 1200 долара от звездите - картинка 1
Симона и нейната учителка по физика
Снимка: БНР

До кога ще се отказваме от мечтите си заради липса на пари?

Много пъти сме чели и гледали за талантливи българчета, които се класират по световни конкурси, но нямат възможността да заминат. Причината е ясна – липса на средства. За поредния такъв нелеп случай ще Ви разкажем сега…

Деветокласничка от Видин е спечелила конкурс за есе, чиято награда е правото да участваш в обучение, обявено от научно-образователния космически център на NASA- СПЕЙС КАМП, разположен в Измир, Турция.

Центърът работи по обучителни програми, разработени от американски космически специалисти. И тук приказката на Симона свършва, поне за сега.

Момичето за  втори път печели право на участие, но за съжаление нейното семейство не може да осигури сумата за пътуване.

Програмите в Спейс камп са със 7-дневна продължителност, провеждат се през лятото и в тях могат да участват младежи от 9 до 16 години, с познания по английски език и интереси в областта на науката и технологиите.

Центърът предлага изпълнена със знания и емоции програма, която стимулира участниците за преследване на кариера в областта на науката и технологиите.

И още една лоша новина: Симона е в 9 клас. За нея това е последна възможност, защото е на прага на възрастовата граница. Тя мечтае да стане авиоинженер. Интересува се от всичко за Космоса. Нейните есета две години по ред й носят правото да участва в обучението, но сумата от 1200 долара е непосилна за нейното семейство.

Ученичката споделя, че би й било много интересно, ако можеше да отиде. Тя си е мечтаела да стане космонавт като била малка. Но сега й се струва невъзможно. Губи всякаква надежда, което е най-страшното. Това ли заслужават умните и талантливи деца на България?

Да се отказват от мечтите си, защото държавата не се сеща да ги подпомогне.

Докога българските деца ще възпират таланта си заради липса на пари? Вместо да даваме всичко, за да се развиват, ние ги възпираме? Защо? Нямаме пари ли? Нямаме 1200 долара в общината и в държавата, за да изпратим Симона в Турция?

Хайде, моля ви се, знаем, че Видинският район е най-бедния в ЕС, но все пак става дума за малко над 1000 долара, не за милион, нали?

Затова и близките на Симона се обръщат към многото добри хора, които има и биха дали по нещо, за да бъде събрана тази сума. Защото, ако на държавата не й пука за бъдещето поколение, то на повечето от нас ни пука. И помагаме кой с каквото може. Вярваме, че малката надежда на България ще отиде в Измир и ще докосне звездите, защото си го е заслужила.

Нека не позволяваме мечтите на децата да стават илюзия.

Открита е банкова сметка за Симона:
ТЪРГОВСКА БАНКА Д КЛОН ВИДИН
IBAN: BG58DEMI92403100046085
BIC: DEMIBGGSF, КАТО ОСНОВАНИЕ: Симона Лилова.

Пари може да се дарят и в училището- срещу което благодетелите ще получат договор за дарение и разписка за подарената сума.

 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове