Сирийската опозиция обяви, че отменя прекратяването на огъня

Сирийската опозиция обяви, че отменя прекратяването на огъня - картинка 1

„Не вярвайте на този режим и не очаквайте милост от него. Убивайте ги. Убивайте ги навсякъде!“, писа в Twitter един от лидерите на опозицията

Ключови фракции на сирийската опозиция съобщиха, че ще дадат военен отговор на това, което наричат „нарушения“ на установеното примирие, предава AFP.
„След нарастване на нарушенията от страна на силите на режима, които включват цели като разселени лица и продължаване на бомбардировките срещу жилищни квартали, в отговор обявяваме начало на битката“, се казва в изявление, подписано от десет бунтовнически групи.
Примирието в близкоизточната държава, установено с посредничеството на САЩ и Русия, беше нарушено в отделни части на Сирия, в частност около втория по големина град Алепо, съобщава агенция Фокус.

Сирийската опозиция поиска от ООН „да направи пауза“ в мирните преговори в Женева.

Член на Върховния преговорен комитет заяви, че опозицията очаква от режима в Дамаск отговори по политическия преход и хуманитарни въпроси.
Опозицията иска да се увери в сериозното отношение на режима, преди преговорите да продължат.

Въоръжените формирования на сирийските опозиционни групи обявиха началото на контранастъпление срещу правителствените сили на Дамаск заради „обстрелването на разселените лица и бомбардировките срещу жилищни квартали“, предава  Deutsche Welle. Документът беше подкрепен от редица влиятелни групи, сред които „Свободната сирийска армия“ и бунтовническата организация „Джаиш ал Ислам“ („Армия на исляма“).
Междувременно лидерът на „Джаиш ал Ислам“ Мохамед Алуш, който е и един от главните преговарящи в Женева, призова за настъпление срещу армията на Башар Асад.

„Не вярвайте на този режим и не очаквайте милост от него. Убивайте ги. Убивайте ги навсякъде!“,

написа Алуш в пост в социалната мрежа „Туитър“.
В последните дни постъпва информация за интензивни военни действия на правителствената войска в района на втория по големина сирийски град Алепо. Поради тази причини се появиха опасения, че Дамаск се подготвя да възстанови контрола над града – въпреки примирието, което е наложено в близкоизточната държава.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове