Сирийските кюрди определиха турската операция в Африн като „чиста“ подкрепа за „Ислямска държава“

Сирийските кюрди определиха турската операция в Африн като „чиста“ подкрепа за „Ислямска държава“ - картинка 1

Проф. Владимир Чуков: Операция „Маслинова клонка“ ясно отличава приоритетите на Турция в международен план

Кюрдските сили в Северна Сирия определиха операцията „Маслинова клонка“ на турската армия като „чиста“ подкрепа за близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, като същевременно призоваха западните си съюзници да предприемат действия, предава

 

„Варварската атака… е чиста подкрепа за терористичната организация „Ислямска държава“, уверени са от Сирийските демократични сили, които миналата година изиграха ключова роля за отвоюването на някои от най-важните бастиони на джихадистите.

Операция „Маслинова клонка“ ясно отличава приоритетите на Турция в международен план. Това казва в „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков по повод стартиралата турска операция в Сирия.

По думите му Европа остро осъжда поведението на Анкара в размирния регион, особено в момент, когато съседката ни настоява за евроинтеграция. Според проф. Чуков целта на Турция е превръщането й в лидер в ислямския свят и трупането на авторитет, като членството в ЕС е цел на заден план.
Операцията, която тече, е с непредвидим край. Така или иначе, Турция не е заинтересована тя да продължи вечно. Една държава, която преговаря за членство в ЕС и говори за европейски ценности, в един момент реализира външна, военна операция, наречена от нея антитерористична. Видяхме, че практически нито една държава не подкрепи Турция“, коментира проф. Владимир Чуков.
Той уточни, че Европа няма как да подкрепи подобен тип операция, защото това противоречи на всичко онова, за което се преговаря с Турция от 2005 година.

Сирийският град Африн има ключова роля, преплитайки различни геополитически интереси, обяснява проф. Владимир Чуков. „Поглеждайки отвъд официално обявените от Анкара цели на настъплението, прозират множество геополитически интереси, като сложността на дипломатическите отношения не позволява категоричното заемане на позиция от основните играчи в региона“, допълни арабистът.

„Още в края на 2015 година имаше един неподписан договор между Русия и САЩ, в който определиха своите зони на влияние. Всичко което е на изток от река Ефрат е под американско влияние и респективно-всичко, което е на запад от реката е под влиянието на Русия. Африн се пада в руската зона и Русия има особен поглед към града“, обясни проф. Чуков. Според него кюрдите за пореден път в историята си, ще изиграят ролята на изкупителна жертва, в името на по-мащабни геополитически амбиции. „Един от факторите за това е зависимостта им от външни сили, от която винаги са имали нужда“, каза още проф. Владимир Чуков.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове