Сирийските кюрди ще си правят федерация!

Турците пък са против, каква изненада..

4/ След провеждането на мирните преговори в Женева, сирийските кюрди възнамеряват да обявят създаване на федерация в териториите под техен контрол.

Кюрдите контролират значителна част от районите в северна Сирия и се очаква днес да заявят официално, че се отцепват. Кюрдите са решили да вземат нещата в свои ръце, след като са изключени от политическите разговори за разрешаване на сирийската война.

 

Стъпките за обединение на трите водещи кюрдски групи са сигурен знак, алармиращ съседна Турция.

Турция от доста време се бои от нарастващото кюрдско влияние в Сирия. Съответно твърди, че се подхранва сепаратизъм сред собственото кюрдско малцинство. Обявяването би било яснен знак за разширяване на рамката на влияние от страна на този етнос.

Въвеждането на федерална система на управление от страна на сирийските кюрди в контролираните от тях зони не би имало законова сила, заяви говорителят на турското външно министерство, предаде Reuters.
По думите му, Анкара подкрепя националното единство на Сирия, а формирането на държавни и административни структури в рамите на това единство ще бъде определено от сирийския народ с новата конституция.

Това би означавало „разширение на структурата на самоуправление, формирана от кюрдите и други групи от населението“, каза Насан. Контролираните от кюрдите райони ще носят името „Федерация Северна Сирия“, отбеляза той. По думите на Насан, властите на самоуправляващите се региони ще представляват интересите на всички етнически групи, живеещи на тяхна територия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове