Сирия - Примирие или излъгани надежди

Сирия - Примирие или излъгани надежди - картинка 1

Примирието е неясено, Русия е скептични, войната продължава

 

1/Надеждите за осигуряване на временно примирие в Сирия в рамките на една седмица избледняха в събота след, като сирийските правителствени сили затегнаха примката около бунтовническите сили в Алепо. Руският външен министър определи шансовете за бързо примирие за по-малки от 50 на сто. Заради тези коментари държавния секретар на САЩ Джон Кери отбеляза, че има дълбоки американско-руски разногласия над Сирия.
За да стане още по сложна ситуацията министърът на външните работи на Турция заяви,
че Турската армия заедно със Саудитска Арабия може да започнат наземни операции срещу Ислямска държава в Сирия.
Дипломати от държавите с заявили интереси от гражданска война в Сирия - включително Съединените щати, Русия, Турция, Иран и Саудитска Арабия - се съгласиха в петък, да работят за временно "прекратяване на огъня" за срок от една седмица. Те също така се съгласи да "ускори и разшири" доставки на хуманитарна помощ на обсадените сирийски общности започват тази седмица.
Експертите бяха единодушни че най-голямото изпитание,

за участниците ще бъде превръщането на тези ангажименти от лист хартия в реалност на земята. Не е ясно дали е възможно дълбоките различия по отношение на примирието ще могат да бъдат преодолян. Сделката за примирие в Мюнхен дойде на фона на офанзива на сирийските правителствени сили, подпомогнати от руски бомбардировки, които се опитват да обкръжат бунтовниците в Алепо, най-големият град в страната, и да пресекат маршрута им за доставки от Турция.

В събота на конференция за сигурност в Мюнхен,
руският външен министър Сергей Лавров - под натиск да определи до около е уверен, че договореното "прекратяване на огъня" ще се реализира в рамките на една седмица отговори "около 49 на 100%". Той посочи, че Русия остава дълбоко подозрителна към намеренията на САЩ.
Лавров заяви, че ежедневието военно сътрудничество между САЩ и Русия е "ключов инструмент", за да се гарантира доставката на хуманитарни помощи и приключване на военните действия в Сирия. "Ако ние се приближим до практическите цели на примирието, но нямаме сътрудничество между военните нищо няма да се получи", каза Лавров.
Лавров заяви в коментари, че от представителите на САЩ,
е останал с впечатлението, че целта им е просто да се спре военната операция на Русия в Сирия, докато водената от САЩ коалиция продължава - "въпреки че ние се борим с една и съща  организация, която Съветът за сигурност на ООН, определени като терористична."
Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който договори споразумението с Лавров и останалите участници, въпреки песимистична оценка на Лавров демонстира увереност заявявайки "ще го накараме да проработи"
Въпреки това по-рано в събота преди конференцията в Мюнхен,
Кери подчерта, че напрежението между Русия и Запада над Сирия продължава. Той повтори твърденията, че руските въздушни удари в Сирия не са били насочени към терористите, а по-скоро към умерени опозиционни групи, подкрепяни от САЩ и техните европейски и арабски партньори. Кери също така заяви, че Русия ще трябва да промени тактиката си, ако споразумението за временно примирие в Сирия е действително да влезе в сила в планираните срокове.
"Към днешна дата, по-голямата част от атаки на Русия, по наше мнение, са били против законните опозиционни групи.
Трябва да се придържаме към споразумението, то е от решаващо значение, за промяна в климата на отношенията ни с Русия", заяви Кери. "Ако хората, които искат да бъдат част от преговорите се бомбардират, ние няма да имаме обща цел в този процес." "Опозицията може да отстъпи назад тук или там, но няма да се предаде", каза Кери. Остава неясно обаче дали враждуващите страни в Сирия ще се придържат към примирието. В събота, сирийските правителствени сили превзеха села близо до Алепо.

Сирийската обсерватория за правата на човека базирана във Великобритания обяви,
че в Тамора в събота е имало интензивен обстрел и въздушни удари от руски военни самолети. Сирийските правителствени войски все още имат да вземат няколко села и градове за да обкражат напълно бунтовниците Халеб. Хизбула заявиха, че правителствените войски са вече са достигнали Хайдан и са превзели части от Анадан. Ливанската групировка се сражава редом със сили, лоялни на сирийския президент Башар Асад.
Войната в Сирия до монета е взела живота на над 250000 души,
ранените са повече от един милион. Над 500 хил сирийци са бежанци, част от потка стичащ се към Европа през миналата година в най-голямата миграция която света е виждал след Втората световна война. Турция е приютила близо 2,5 милиона бежанци от Сирия. Министърът на външните работи на Турция, Мевлют Чавушоглу, цитиран от вестник Йени Шафак заяви, че "Турция и Саудитска Арабия може да започне сухопътна операция" срещу Ислямска държава, която контролира територия в Сирия.
Саудитска Арабия е "готова да изпрати самолети и войници" във военновъздушната база Инджирлик в Турция,
Чавушоглу зави, че сухопътната операция е възможна, ако има "широка стратегия, търсеща резултати" в борбата срещу ислямските екстремисти. Инджирлик в момента се използва от водената от САЩ коалиция в кампанията срещу ДАЕШ.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове