Скандал! Ученици-фантоми пълнят школата в Силистренско

Скандал! Ученици-фантоми пълнят школата в Силистренско - картинка 1

 ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в  с. Правда - едно от училищата с "феноменални" ученици

Снимка: Internet

Хлапетата са в странство от години, но по документи се водят в местни училища - изпитват ги, правят контролни и получават оценки

“Любопитен случай на деца с чудни способности да бъдат на две различни места по едно и също време, предизвика вниманието на учените”.

Изречението би паснало отлично за начало на научнофантастичен роман, но случаят е реален и се разиграва в Силистра.

От близо година в редакцията ни постъпват десетки сигнали от преподаватели, педагогически персонал и редови силистренци. Всички те твърдят, че

поне 20 деца на територията на общината от години живеят в чужбина заедно с родителите си, но в същото време се водят редовни ученици в местните прогимназии.

И не просто се водят - ако вярваме на школските дневници, децата на гурбетчиите редовно биват изпитвани на дъската, решават задачи, правят контролни и класни, и за всичко това надлежно получават оценки. В края на учебната година, както си му е редът, преминават в по-горен клас, без кракът им да е стъпвал на родна почва.

Фактът, че малките “феномени” наистина са били в чужда държава докато уж решават уравнения в силистренските училища, беше доказан и потвърден от МВР. Ако вярваме на източниците си,

замисълът половин клас деца да се водят хем в Силистра, хем - зад граница, принадлежи на висша административна фигура от местния образователен инспекторат.

Разбира се, в следствие на редицата сигнали, подавани до отговорните институции, проверка все пак е извършена от РУО Силистра и тя…. не констатира нарушения...?!

Налага се МВР да се намеси, предоставяйки ясни доказателства, че децата трайно живеят в странство.

Какво правим от тук нататък, след очевидната лъжа на РУО Силистра? Топката е в образователния министър, на чието внимание медии и граждани подават сигнал след сигнал.

Редакцията на No Comment се сдоби с извадки от една от жалбите, която разкрива и други, неподозирано абсурдни случаи на нарушения от страна на силистренското управление на образованието.

“Ако решите да направите проверка изобщо какво се случва в района, който административно се контролира от РУО-Силистра, може да попаднете на още интересни случаи”, пише наш читател до проф. Галин Цоков. “Може например да проверите случай в СОУ “Й.Йовков“ с.Окорш. РУО Силистра прави проверка по подадена жалба от учител, но не се среща с него, за да чуе неговите основания за жалване, както и да получи от него доказателства за това. Ако случайно решите да проверите този случай може и да се запознаете нагледно как може нерегламентирано да бъде включен цял репресивен апарат, с цел да бъде смачкан един учител, за да може друг да започне работа и то преди местните избори.   Може да проверите и случай в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ с. Правда. Вероятно и там ще попаднете на РУО Силистра, което прави проверка без да приеме всички доказателства от страна на директорката, която трябва да бъде смачкана, защото местни лидери са обещали преди местните избори тя да бъде освободена от работа. Нещо повече – когато директорката пуска сигнал до различни органи във връзка с отправени заплахи към нея, то РУО Силистра я упреква за това”.

Редакцията ни също се присъедини с въпрос към министерството на образованието и науката по отношение на децата-фантоми. Дано, докато чакаме отговора на проф. Цоков, трайно отсъстващите от България силистренски ученици не издържат успешно задължителните матури и не бъдат приети в местните гимназии и техникуми, шегуват се хора от града.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове