Панамагейт: Разузнавателни служби по света също ползвали услугите на "Мосак Фонсека"

Панамагейт: Разузнавателни служби по света също ползвали услугите на "Мосак Фонсека" - картинка 1
Снимка: stratfor.com
Панамагейт: Разузнавателни служби по света също ползвали услугите на "Мосак Фонсека" - картинка 2

За първи път изплуват документи, които доказват, че ЦРУ е финансирало сделката "Иран-Контри"

Тайни агенти от различни страни, включително и посредници на ЦРУ, за да прикрият дейностите си, са ползвали услугите на панамската компания "Мосак Фонсека", която е в основата на скандала с "Панамските досиета", съобщава БНР.

Сред клиентите на "Масак Фонсека" са хора, участващи в международният скандал „Иран – Контри“ от ноември 1986г. в САЩ, когато висши служители на администрацията и президентът Роналд Рейгън тайно спомагат за продажбата на оръжия на Иран, който е субект на оръжейно ембарго.

"Панамските досиета" показват също, че настоящи и бивши висши служители на разузнавателните служби от Саудитска Арабия, Колумбия и Руанда също са ангажирани с дейността на дружеството,

пише БГНЕС.

Сред тях е шейх Камал Адхам - бивш ръководител на саудитското разузнаване, починал през 1999г. През 70-те години на миналия век той е един от основните партньори на ЦРУ в Близкия изток.

Източници от "Мосак Фонсека" отказаха да потвърдят или отхвърлят тази информация и обвиниха репортерите, че са получили достъп до документи на фирматас незаконни средства.  Фирмата предупреди, че използването на неправомерно получена информация е престъпление, и че няма да се поколебае в използването на всички законови средства за да защити клиентите си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове