Скрита заплаха: опасните битови прибори

Скрита заплаха: опасните битови прибори - картинка 1

Запознайте малките с тях, за да предотвратите рисковани ситуации

Ножовете, електрическите контакти, микровълновата фурна, месомелачката, газовият котлон – за вечно притесняващите се родители те са като реквизит от филм на ужасите. Въображението ни рисува страшни картини.

Доколко обаче са опасни обикновените битови прибори в дома и как да научим детето да борави самостоятелно с тях без риск за здравето?  Кога е подходящо да обясним на децата как действат и как се използват?

Новите деца са много „напред с материала“: дори 6-7-месечни бебенца могат да включат сами вентилатора, да превключат режима на овлажнителя на въздуха и да пуснат пералнята, натискайки копчетата ѝ. Спомняме си себе си като малки и мислим, че е много рано за това. Мислим си и че е опасно. Но има ли определена възраст, след която можем да не се притесняваме за децата?

Сами по себе си битовите уреди са безобидни – всички ползваме микровълнови и газови печки. Важното е да ги използваме според правилата. А в инструкциите на повечето електрически прибори е подчертано, че те не са предназначени за деца до 5-7 години. Но това изобщо не значи, че до тази възраст не бива да обясняваме за какво служат. Покажете на малките как точно работят, каква е ползата от тях, но им забранете да ги използват сами: ютията глади дрехите, прахосмукачката почиства... нека знаят предназначението на всеки уред, но ако поискат да пробват сами, е задължително това да става под ваше наблюдение и ръководство.

Можете да започнете още от 2-3 години, защото в тази възраст децата обичат да подражават на родителите си. Нека видят как чистите с прахосмукачка; позволете им да затворят плътно вратичката на микровълновата и на хладилника, да подържат в ръка работещия миксер... Тази „помощ“ ще бъде от полза най-вече на тях.

Най-опасните предмети в дома:

Газов котлон

Едно от най-опасните помещения вкъщи потенциално е кухнята, където се намират ножовете и газовия котлон. Той е опасен дори за големи хора, но повърхността за готвене е на нивото на детските очи. Непременно обяснете колко е опасен котлонът и не обяснявайте на детето как се действа с него, докато главата и раменете му не израснат над горелката.

С електрическите печки всичко е много по-лесно. Капнете върху горещия котлон капка вода, за да види колко е опасно и да не пипа.

Ако детето вече е израснало високо и ви се струва, че е много съобразително, пак не бързайте да му поверявате газовия котлон във ваше отсъствие, докато не навлезе в тийнейджърска възраст. По-добре оставете обедът в такъв вид, че да може да си го стопли в микровълновата. И не забравяйте да сложите тиганите и тенджерите в центъра на котлона, за да не може детето да ги бутне случайно и да обърне горещото им съдържание върху себе си.

Кибрит

Колкото и модерни уреди да имат хората в кухните си, винаги опират до кибрита – за да запалят огън на барбекюто например. Ако нямате електрическа запалка за газовия котлон, набавете си непременно - тя е къде-къде по-безопасна от кибритените клечки. Деца, по-големи от 4 години, трябва да знаят и проумеят как точно се действа с тях. Ако са по-малки, задължително приберете кибрита, защото, ако ви видят да го използвате, непременно ще поискат и те да пробват. Разкажете им колко опасни могат да бъдат, но без да ги плашите със страшни истории на запалени къщи, просто обяснете как действат.

Игра с електрическите прибори

Битовите електроуреди се изключват автоматично в случай на късо съединение или някаква вътрешна повреда, заземени са и все пак са потенциално опасни. Преди да пуснете пералнята, проверете дали детето не е пъхнало в нея конструктора си или, не дай, Боже, котето; дали не е решило да използва ютията вместо чук или не е развалило готварската печка, играейки си да я включва и изключва непрекъснато.

Всички електроуреди трябва да се контролират от възрастните, а те пък не е никак умно да показват на децата „как не трябва да се работи с тях“. Показвайте им само как е редно да се използват.

Розетките на контактите

Те увеличават безопасността на детето, въпреки, че малкото едва ли би се сетило да пъхне тънък и дълъг предмет в дупките на контакта. Това, естествено, би било доста рисковано. Вие не бихте пъхнали и пръстите си в контакта, но хлапенцето със сигурност ще опита само, за да провери дали може да го направи.

Гореща ютия

Детето вижда, че майка му използва доста често този предмет и така провокира любопитството му – неминуемо ще иска да опита как работи. Ще избегнете евентуални изгаряния, ако купите пластмасова ютия играчка за малкото дете. Едва, когато стане на 5-6 години, можете да му поверите истинската ютия, за да изглади нещо, но само под ваш контрол и след като сте обяснили, че повърхността е гореща.

Децата обаче са разсеяни и въпреки, че модерните ютии се изключват автоматично, ако известно време стоят неподвижно в хоризонтално положение, поверете къде и как ги е оставило детето. И не се паникьосвайте!

Дете в кухнята – какво може да му поверите:

Приготвянето на яденето е интересен и увлекателен процес за всяко дете. Позволете му да ви помогне в кухнята и го запознайте със следните прибори:

Микровълнова фурна

Можете да научите и тригодишно дете да ползва микровълновата, като поставите в нея баничката, за да се затопли. Главното е да му обясните, че в микровълновата не се пъхат всякакви съдове, а има специални, които са подходящи за това. Най-добре махнете неподходящите метални купички или съдове с метални елементи по тях от полезрението на малкия готвач.

Миксер

Той също изглежда много забавен за детето и то ще иска да „поработи“ с него с риск да разлее съдържанието му на пода. Това не е толкова страшно, опасно е да не се удари, затова, родители, поверявайте на детето миксер, когато сте сигурни, че ръцете му са достатъчно силни, за да го удържат в работещо състояние – не по рано от 4-5 годинки.

Ножове 

Най-страшните инструменти в дома, които родителите трябва да крият старателно от наследниците си, докато те не поотраснат. Опасен е всъщност не самият нож, а неговият размер и острота. Нека първото запознанство с ножовете да стане след като детето навърши 3-4 г., като първият нож на детето е специален – достатъчно остър, за да разреже например варено яйце, но със заоблен, а не остър връх, за да не се нарани. Малък и лек, той трябва да приляга на детската ръчичка.

Има и други предмети в дома, които могат да бъдат заплаха за едва проходилото любознателно хлапенце, но най-важно е да подхождате спокойно и разумно, обяснявайки търпеливо всичко, което е важно да се знае за тях.

Марина Атанасова/ noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове