"Скритата сила" на Перловец е виновна за аварията на метрото

"Скритата сила" на Перловец е виновна за аварията на метрото - картинка 1

Перловската река се оказа по-опасна от Темза, Сена и Нева, се отбелязва шеговито

Повече от седмица след спирането на третия диаметър на софийското метро в участъка от станция "Театрална" и последната спирка "Хаджи Димитър" все още няма яснота кога затвореното трасе ще започне да функционира отново.

Това стана ясно от изявление на директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Движението между тези две спирки бе прекъснато на 19 януари. Проблемната надигната зона на релсите е около 30 метра, която ще трябва да се ремонтира основно, поясни шефът. Братоев за пореден път поясни, че високи подпочвени води и плаващи пясъци са причината за излизането от строя на тази част от метрото.

"Причините са няколко. Основната е, че в този период на дъждове нивото на река Перловска се е повдигнало, цялата територия е била наводнена. Увеличил се е водният натиск и затова се е повдигнал релсовият път. Има още детайли, по които се работят, но изпълнителите трябва да разкрият една ивица, за да видим как ще подредим построяването. Като се подреди, ще бъде ясно какво ще бъде необходимото време за всеки от етапите. Трябва да се разчисти конструктивният бетон. Оказа се, че е изключително здрав. Взехме две независими прави. Първите вече излязоха и съответстват на проектните изисквания. В новия проект се залагат същите параметри на бетон“, обясни Братоев.

Перловската река се оказа по-опасна от Темза, Сена и Нева, се отбелязва шеговито в репортаж на бТВ

"Може ли широката 3 метра река Перловец, до която минава софийското метро, да е по-опасна от широката 300 метра Темза, под която лежат три линии на лондонското метро? Проф. Стефчо Стойнев от минно-геоложкия университет е проучвал подпочвените води в квартал „Хаджи Димитър“. „Тук водоносният хоризонт продължава до една дълбочина около 30-35 метра. Ами, вижте Темза! И там има подземни води, но терасата на Темза и терасата на Перловска са еднакво водообилни, с еднакво количество вода. В София, особено в тази част на котловината, има изключително много водоносни зони“, обяснява Стойнев.

 

"Откога подпочвените води са някакво изключително природно бедствие?", се пита в коментар на e-vestnik.

"Тук трябва да им се припомни на строителите на метрото, че японците, които строиха първа линия от Булбанк до стадион „Васил Левски”, са направили тунели, които не са мръднали, няма капка вода, а минават под Перловска река. Минават през същите геологически условия, за каквито инженерите на „Трейс груп холд”, строили трета линия и метростанциите, се изкарват герои, как се преборили със сложните подземни пластове.

И старият тунел под парка, от стадион „Васил Левски” до Интерпред, строен при соца, не е мръднал. И други метротунели под НДК, строени при соца, не са мръднали, и т. н. от „Люлин” до Булбанк, пак тогава строени. Айде, те са по друг способ.

Впрочем, при соца инженерите обясняваха подробно какви способи използват, медиите пишеха за това. Сега софиянци не знаят какви строителни методи са използвани за тунелите на метрото по трета линия какви технологии, материали и с какво качество.

И в София, и по света са построени десетки километри тунели в сложни геоложки условия, но никой досега не се е оправдавал за авария с подпочвените води."

Днес директорът на "Метрополитен" каза няколко пъти, че в нито един друг участък не може да се появят проблеми като между "Театрална" и "Хаджи Димитър". В проблемния участък били направени няколко сондажа.

"При един от тях, който е на 19-20 м под земята, веднага се напълни с 6 м вода и пясък. Установихме леща от плаващ пясък, което е причина за допълнителното натоварване. Геоложките проучвания се правят през 50 м, но тази 10-метрова зона е попаднала между геоложките колонки", уточни проф. Братоев.

Вече са демонтирани релсовият път, траверсите и бетонът в проблемния участък. Готов е новият проект, който предвижда по-голямо водно натоварване в участъка.

"След като направим първите 3 метра, ще можем да кажем колко време ще отнеме възстановяването на нормалното движение на влаковете. Става дума за участък от трийсетина метра, на който трябва да се направи нова вътрешна облицовка и старата изолация да се свърже с новата", каза Братоев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Yellow Face

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове